Prostreno.cz

Co se děje s tělem po vypití energetického nápoje

Dopřáváte si zrovna nápoj, o němž se v reklamě říká, že díky němu získáte sílu, energii i pocit, že zvládnete úplně všechno? Měli byste vědět, že s posledním hltem začíná čtyřiadvacetihodinový sled událostí, jež končí abstinenčními příznaky a rizikem depresí. A to vážně!

Dáte si čas od času „energeťák“ s tím, že vás rychle dostane z únavové krize? Je pravda, že nealkoholický drink obsahující legální stimulační drogu (ano, takto je onen nápoj prezentován v odborné literatuře) působí na centrální nervovou soustavu, čímž dochází ke zvýšení pozornosti a nárůstu fyzické výkonnosti. Jenže tím jeho účinky ani zdaleka nekončí. Co všechno dělá s vaším tělem? A za jak dlouho vlastně přestává působit? Připravte se na drsnou pravdu!

Temná stránka zneužívaného občerstvení

Američtí vědci, kteří poznatky své studie publikovali v magazínu Journal of the International Society of Sports Nutrition, tvrdí, že již po prvních doušcích energetického nápoje dochází ke zvýšení tlaku i srdeční frekvence, jelikož se v něm obsažený kofein dostává do krevního oběhu, přičemž zcela absorbován je přibližně za půl až tři čtvrtě hodiny.

To je moment, kdy játra intenzivně zpracovávají i přítomný cukr, jehož v tekutém „nabuzovadle“ rozhodně není málo. Jak vám je? V tuhle chvíli dobře, neboť se cítíte čilí, koncentrovaní a motivovaní. Jenže ouha! Za nějakých patnáct minut, což je přesně hodina od požití zmíněného dopingu, už získaná energie začíná pomalu odeznívat, takže se opět vrací únava, a poněkud „stávkuje“ i soustředění. Znamená to tedy, že v organismu už po „energeťáku“ není ani stopy? Tak to sotva.

Výdrž, jakou byste nehádali

Odborníci na základě svého výzkumu rovněž poukazují na to, že necelých 50 % kofeinu, který jste do sebe prostřednictvím uvedené tekutiny „poslali“, je tělo schopné odbourat za nějakých šest hodin. Tedy za předpokladu, že všechno půjde podle plánu a nejste žena, která léta užívá hormonální antikoncepci. V takovém případě potřebujete mnohem více času, aby se krevní oběh od jmenovaného stimulantu alespoň z části „vyčistil“.

Ptáte-li se, jak dlouho trvá kompletní „detox“, pak hovoříme zhruba o 12 hodinách. Přesně takový prostor organismus většiny lidí potřebuje k tomu, aby se kofeinu kolujícímu v krevním řečišti úplně zbavil. Ani pak ale nemáte vyhráno, to si zase nemyslete.

Hrozba depresí i cukrovky

Experti totiž varují, že 24 hodin od chvíle, co jste „životabudič“ v plechovce vypili, se mohou dostavit abstinenční příznaky v podobě bolestí hlavy nebo zažívacích obtíží. Týká se to prý především pravidelných konzumentů těchto stimulujících nápojů. Jejich nadměrnou spotřebu si specialisté dávají do souvislosti se zvýšeným rizikem depresí, nadváhy, arteriální hypertenze, diabetu 2. typu, poruchy ledvin nebo zubních kazů. Ještě pořád se chcete vzpružit tímhle způsobem?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat