Prostreno.cz

Návyky, kterými si zbytečně kazíte náladu

Několikrát denně omrknete nové příspěvky na sociálních sítích? Často si dopřáváte sladkosti a smažená jídla z rychlého občerstvení? Pokud se navíc vyhýbáte sportu, žádný div, že nemáte důvod k úsměvu!

Jste poslední dobou unavení a podráždění, přičemž vás nesmírně rozčiluje snad úplně všechno? Ačkoli to možná zní neuvěřitelně, je docela možné, že za nepříznivé psychické rozpoložení si můžete vlastně sami. Tím, že máte co dočinění s návyky, které snižují hladiny šťastných hormonů ve vašem těle! Najdete se v těchto bodech? Pokud ano, je asi jasné, odkud „pesimistický vítr“ vane…

Zanevřeli jste na pohyb

Nikdo z nás zřejmě nepochybuje o tom, že nadmíra sezení nahrává nadváze, jež je spojována s celou řadou zdravotních problémů, a to včetně cukrovky, vysokého tlaku i kardiovaskulárních chorob. Ovšem to, že se člověk vyhýbá fyzické aktivitě, se negativně „podepíše“ také na jeho náladě. To by vám potvrdili i odborníci, kteří dnes a denně poukazují na to, že jakákoli činnost je nejen prevencí duševních poruch, ale i zaručený způsob, jak získat optimistický nadhled. Ať už se tedy „přinutíte“ k pravidelnému běhu, rychlejší chůzi, jízdě na kole nebo tanci, radostné pocity spokojenosti vás zkrátka nemohou minout.

Trávíte příliš času na sociálních sítích

Kdo nemá založený profil na nějaké sociální síti, ten snad ani nežije. Ostatně, z expertních odhadů vyplývá, že tyto komunikační kanály jsou součástí každodenního života milionů lidí. Jsou ale výlety do virtuálního světa bez následků? Bohužel nikoli. Poznatky amerického výzkumu publikované v magazínu Journal of Social and Clinical Psychology sdělují, že čím déle se jeden zabývá příspěvky a statusy svých on-line přátel, tím větší je pravděpodobnost, že ho zasáhnou negativní emoce a splíny. Nechcete si od dění na internetu občas odpočinout?

Tíhnete k nevhodným potravinám

Smažené hranolky z fastfoodu na rohu, limonáda plná umělých sladidel nebo sladkosti napěchované rafinovaným cukrem. Že něčím takovým nepohrdnete? Měli byste vědět, že neškodíte jen svému žaludku a tělesným křivkám. Již mnoho studií s průkaznými daty objevilo přímou souvislost mezi konzumací nezdravých potravin a vznikem úzkostných stavů. Experti si to vysvětlují tím, že určité složky obsažené v tučných nebo obecně nedoporučovaných „laskominách“ narušují chemické složení v mozku, což se neobejde bez následků.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat