Prostreno.cz

8 rad, jak neusínat při poradách. I těch supernudných...

Zůstat po probdělé noci vzhůru a svěží je poměrně snadné – stačí pět silných káv a dva tři Red Bully a budete svěží jako rybičky. O několik hodin později ovšem zemřete na infarkt… Jaké tedy máte jiné možnosti?

Není potřeba spoléhat se na chemii – udržet se při smyslech, i když jste se posledních pár nocí spánku úspěšně vyhýbali, lze i přirozenějšími cestami. Poradíme vám!

1.    Čerstvý vzduch je základ

Abychom náš mozek neukolébali například při přednáškách, školeních nebo jednáních neukolébali ke spánku, potřebujeme mu dodat kyslík. Ideální je tak vybrat si místo u otevřeného okna (tedy pokud venku není 15stupňový mráz a vaši kolegové nejsou nastydlí). Moderní doba nám ovšem často odpírá i takový luxus, jako je možnost otevřít v místnosti okno – v takovém případě si zkuste zabrat židli pod ventilátorem klimatizace (a modlete se, že ji správce budovy nechává pravidelně čistit).

2.    Studená voda


Pokud variantu s otevřeným oknem či klimatizací zvolit nemůžete, nevadí. Zkuste si omýt obličej studenou vodou, kdykoli na vás přijde pocit ospalosti (tedy za předpokladu, že nemáte na obličeji make-up). Můžete také na chvíli pustit studenou vodu na oblasti zápěstí, ochladíte tak celý organismus a probudíte se. Od věci není ani vypít sklenici nebo dvě studené vody – krom již zmíněného ochlazení získáte i další, bonusový efekt – budete každou chvíli odbíhat na toaletu, takže budete mít dostatek pohybu.

3.    Malý půst

Naše tělo spotřebuje při trávení docela dost energie, které se nám po probdělé noci ovšem zas tak moc nedostává… Takže zkuste vynechat jedno jídlo. Zato pijte hodně vody, kromě účinků zmíněných v předchozím bodě ještě dosáhnete účinné detoxikace organismu a vaše zmožené orgány trávicí soustavy si také po probdělé noci odpočinou…

4.    Lehký pohyb

Dalším receptem na „probuzení se“ z letargie (nebo probuzení doslovné) uprostřed dne, je malá přestávka vyplněná pohybem. Nemusíte zrovna vyběhnout do sedmého patra (to by se vám naopak mohlo pěkně vymstít, protože byste vyplýtvali i tu poslední špetku energie, co vám ještě zbyla), úplně stačí, když se na 10 minut zvednete ze židle a projdete se třeba po chodbě (samozřejmě je ideální, pokud můžete opustit budovu a projít se na čerstvém vzduchu, ale málokdo má v práci nebo ve škole tu možnost).

5.    Žvýkačka

Další možností přívalu energie je žvýkání peprmintové žvýkačky (samozřejmě bez cukru, měli bychom myslet na své zuby). Jednak se nějak zaměstnáte (ano, i žvýkání je činnost), navíc vás probere i mátová chuť.

6.    Smíchem ku zdraví a energii

Pokud můžete, zkuste si pustit nějaké vtipné video (na youtube a podobných serverech jich najdete víc než dost). Smích totiž probouzí mysl i tělo!

7.    Hudba

Totéž, co platí o smíchu, platí i o hudbě. Takže si do sluchátek pusťte něco rytmického a uvidíte, jak budete najednou při smyslech.

8.    Nakonec to nejdůležitější…

… a také nejlogičtější – nadcházející noc se dostatečně vyspěte! Spánek je totiž důležitý nejen pro naše pohodlí a dobrý pocit, ale především pro naše zdraví!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat