Prostreno.cz

Jezte častěji neoblíbený pórek

Potřebujete trochu zregulovat krevní tlak nebo se chcete zbavit únavy? Tak či tak, pór zahradní vám s tím rád pomůže. Za projevenou důvěru vás navíc ochrání před anémií i kardiovaskulárními chorobami!

Pórek. Vnímáte tohoto zelenáče jako zeleninu, která sice neurazí, ale nijak zvlášť ani nenadchne? Možná se k vám ještě nedoneslo, že potravina pocházející z Přední Asie má zajímavé zdravotní účinky, což věděli už v dobách antického Říma. Co všechno rostlina, jež z botanického hlediska patří do stejné kategorie s česnekem a cibulí, dokáže „levou zadní“?

Podpora kardiovaskulárního systému

Poznatky četných studií se shodují v tom, že pórek má velmi dobrý vliv na krevní tlak, neboť ho všemi silami pomáhá regulovat. Tím podstatně snižuje pravděpodobnost srdečních chorob, které jsou dle názoru lékařů bohužel stále častější. Tohle není špatná prevence, viďte?

Stop rýsující se anémii? Přesně tak

Ze zmíněného zahradního dobrodince načerpáte také poctivou dávku železa, jež je velice důležité pro prevenci i léčbu anémie. Ovšem pozor, pole působení tohoto minerálu je ještě o něco širší. Železo je totiž prospěšné také pro metabolismus a bojuje proti únavě. Sluší se dodat, že obzvláště užitečné je pro osoby trpící nespavostí nebo syndromem neklidných nohou.

Pevné a odolné kosti. Můžete je mít

Pokladu z čeledi amarylkovitých nelze odepřít ani zásluhy v podobě vysokého obsahu hořčíku a vápníku. O těchto živinách je v odborných kruzích známo, že hrají důležitou roli v přeměně vitaminu D na biologicky aktivní formu, která přispívá k posílení kostí a zvyšuje jejich hustotu. S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že jmenovaná ingredience mírně štiplavé chuti předchází obávané osteoporóze.

Záruka bezproblémového trávení? Jistě

Jste z vlastností podceňovaného pórku příjemně překvapení? Měli byste vědět, že je také unikátním přírodním zdrojem prebiotik. Jen pro vysvětlenou, prebiotika platí za „hodný“ druh bakterií žijících v zažívacím traktu, které jsou důležité pro vstřebávání živin. Pravidelnou konzumací uvedené zeleniny, která se pěstuje již tisíce let, si tedy zachováte rovnováhu v bakteriálním prostředí žaludku, eliminujete nahromaděné toxiny a zároveň stimulujete trávicí tekutiny.

Zdroj: greatist.com, eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat