Prostreno.cz

Obklopte se chladem: Teploty kolem mínus 120 stupňů milují i celebrity

Kryoterapie je čím dál populárnější. Co na ní každý vidí? Odpověď je jednoduchá. Lepší spánek, uvolněnou mysl i líbivější tělo! Půjdete do toho?

Chladná místnost, ve které máte vydržet tři minuty? (Chladem se myslí zmrazení v rozmezí od -95 ° C do -125 ° C.) Někteří si tuhle terapii nemohou vynachválit. Omlazující účinky a zdravotní hodnota (ledové) studené vody byla známá již starověkým Řekům a střídání mezi horkým pramenem a ledovými koupelemi je součástí každodenního života místních obyvatel v severských zemích.

Co se týče konkrétně kryoterapie, tak o té se říká, že zmírňuje bolesti a ulevuje ztuhlým kloubům. Jak to celé funguje? Než vstoupíte do komory, musíte se svléknout do spodního prádla, pak si zakryjete nohy, ruce a uši. Když teplota pomalu klesá, jste obklopeni chladem přibližně tři minuty. Kdo tohle miluje? Známí herci Daniel Craig, Jennifer Aniston a Demi Moore jsou fanoušci kryoterapie. A podle všeho se jim nelze divit. Tohle udělá i s vaším tělem!

Detoxikace

Kryoterapie je považována za fantastický způsob čištění a revitalizace těla i mysli. Proplachováním krevního oběhu od toxinů krev přemisťuje odpadní materiály z orgánů, jako jsou ledviny. Nepořádek by jinak zůstal v krevním řečišti. Rovněž se také eliminuje stresový hormon kortizol, který při přílišném nahromadění brání imunitnímu systému v řádném fungování.

Ztráta hmotnosti

Že by se tuky daly zmrazit? Věc se má tak, že naše těla se přirozeně vyvinula, aby se přizpůsobila rozmarům počasí – i zimě. Díky studené termogenezi (další slovo pro kryoterapii) organismus přijímá více hnědého tuku (dobrý tuk) ve snaze udržet nás v teple. Tento proces vyžaduje značné množství energie, tedy výdej kalorií. Tři minuty v komoře sice nenahradí posilovnu, ale podpoří váš zdravý životní styl.

Lepší spánek

Chcete-li optimalizovat své zdraví nebo zhubnout, pak je dobrý noční spánek jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat. Kryoterapie pomáhá při uvolňování „šťastných“ látek, jako je serotonin, současně se podílí na zvyšování hladin hormonů, které přímo souvisejí s relaxací a spánkem. Třeba takový norepinefrin pomáhá parasympatickému nervovému systému v tom, aby se uvolnil.

Protizánětlivé působení a snížení bolesti

Záda, ramena, krk nebo kolena. Bolest udeří kdekoli. Může kryoterapie pomoci? Ano. Stimuluje příliv protizánětlivého neurotransmiteru a hormonu norepinefrinu, jenž působí proti chronickému zánětu.

Snížení oxidačního stresu

Oxidační stres se týká nerovnováhy mezi volnými radikály a antioxidanty v těle. Když nemohou být volné radikály udržovány v rovnováze s antioxidanty, začnou poškozovat tukové tkáně, DNA a proteiny. V průběhu času to může vést k velkému počtu onemocnění i urychlení procesu stárnutí. Dobrou zprávou je, že kryoterapie i vám může poskytnout výhodu, pokud jde o boj proti volným radikálům. Tak co, zchladíte se v parném létě?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat