Prostreno.cz

Správnou dietou můžete bojovat i proti akné

Pokud jde o akné, strava má na výskyt pupínků obrovský dopad. V závislosti na výživě se akné může zhoršit nebo naopak zlepšit. Takže, co si nandat na talíř, aby byl výsledek co možná nejpůsobivější?

Výzkumy nepopírají spojení mezi akné a stravou. To, co jíte, se dřív či později na tváři stejně objeví. Už máte pupínků plné zuby? Jděte na to od lesa, tedy prostřednictvím úpravy jídelníčku!

Potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI)

Bylo provedeno několik studií, jejichž cílem bylo zjistit, zda je dieta s nízkým glykemickým indexem účinná. Glykemický index (GI) je měřítkem, v němž jsou položky potravin seřazeny podle jejich účinku na hladinu cukru v krvi. Jinými slovy, potraviny, které nesnižují hladinu cukru v krvi, mají nízký glykemický index, také kontrolují uvolňování hormonu zvaného androgen, který je jednou z primárních příčin akné.

Chcete-li s pupínky zatočit, jezte ovesné otruby a ovesné vločky, celozrnnou pšenici, sladké brambory, ořechy a rozinky, arašídy, čočku (červenou a zelenou), syrovou a vařenou mrkev, lilek, brokolici, rajčata, červené papriky, houby, kiwi, kokosový ořech či pomeranče.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny se většinou nacházejí v proteinových zdrojích, jako jsou vejce, ryby a několik rostlinných zdrojů. Studie zveřejněná v publikaci Lipids in Health and Disease odhalila, že omega-3 mastné kyseliny jsou protizánětlivé, a ti, kteří je zahrnou do své stravy, snižují závažnost akné. A kde je hledat? Ryby (makrela, sleď, sardinka a losos), olej z tresčích jater, ústřice, kaviár, lněná semínka, vlašské ořechy, chia semínka, sójové boby jsou to pravé.

Potraviny obsahující vitaminy A, D a E

Vitamin A (retinol) bojuje s akné, pokud se aplikuje lokálně. Výsledky studie z roku 2014 publikované v Dermato Endocrinology potvrdily, že lidé trpící akné měli nízké hladiny vitaminu D, takže i ten je třeba doplňovat. Stejně jako vitamin E, který s céčkem pomáhá při prevenci tvorby komedonů a růstu bakterií způsobujících akné. A, D, E hledejte ve sladkých bramborách, mrkvi, žloutku, syrovém plnotučném mléce. K vhodným zdrojům patří i losos, tuňák, kaviár, houby, špenát, avokádo nebo rajčata.

Potraviny bohaté na antioxidanty

Oxidační stres je jedním z hlavních důvodů akné. Lidské tělo má antioxidační obranný systém, který reguluje tvorbu reaktivních forem kyslíku, čímž udržuje redoxní rovnováhu buněk. Vysoké i nízké hladiny antioxidantů způsobují oxidační stres a akné. K vyvážení stavu postačí jíst hořkou čokoládu, bobule (brusinky, moruše, bobule goji, ostružiny a divoké borůvky), pekanové ořechy, fazole, koriandr, vařené artyčoky, rozinky, zelený čaj, brokolici a rajčata.

Dieta obohacená o potraviny obsahující zinek

Podle studií je zinek klíčový pro vývoj kůže a udržení její správné funkce. Zinek je také účinný proti bakteriím způsobujícím akné. Kde je k mání? Mezi zdroje patří špenát, kuře, houby, jogurt nebo kefír, jehněcí, kešu, cizrna, kakaový prášek, sezamová či dýňová semínka.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat