Prostreno.cz

Potraviny ulevující podrážděným očím

Jakmile jsou oči vystaveny silnému ultrafialovému světlu, například přímo při pohledu na zatmění slunce, může je to podráždit a poškodit. Jak situaci napravit? Pro pomoc se vydejte do spíže!

Sužuje vás zvýšená citlivost na světlo, rozmazané vidění, krví podlité oči či mírná až silná bolest v oku? Použijte léčivé prostředky ze své domácnosti!

Brambory

K rychlé úlevě si stačí připravit 1 brambor, žínku a vodu. Brambor oloupejte a strouhejte. Žínku navlhčete a vyždímejte přebytečnou vodu. Dejte strouhaný brambor do žínky a celé to vložte na pár minut pár minut do chladničky. Poté se položte a přiložte obklad na postižené oko nebo oči. Zůstaňte v této poloze po dobu 15 minut. Opakujte dvakrát denně a vždy si mezi léčebnými kúrami dopřejte pár hodin odstup. Proč to funguje?

Brambory jsou úžasným lékem, který poskytuje chladicí účinek a snižuje zánět kolem postiženého oka. Zároveň mírní bolest, eliminuje svědění a podráždění.

Mateřské mléko

Máte ve své blízkosti kojící maminku? Výborně, požádejte ji o trochu mateřského mléka. Do něj ponořte kus bavlněné látky a obklad přiložte na postižené oko. Takto ponechte několik minut, popřípadě pro zvýšení účinku kápněte mléko přímo do očí. Udělejte to dvakrát denně, úleva se co nevidět dostaví.

Mateřské mléko totiž obsahuje přírodní enzymy, které se mohou postarat o svědění, suchost a podráždění očí. Také bylo prokázáno, že jeho použití urychluje hojení rohovkové epiteliální vrstvy. Nemáte-li mateřské mléko, vytáhněte hadovku!

Okurka

Budete potřebovat 2 tlusté plátky okurky a chvilku času. Okurku vychlaďte v lednici a následně ji přiložte na oči. Nechte působit 10 až 15 minut. (Kúru proveďte dvakrát nebo třikrát denně.)

Okurka je úžasný chladicí prostředek, který je bohatý na vodu. Uklidňuje suchou a bolestivou pokožku kolem očí a také ji hydratuje. Zároveň nabízí hlubokou hydrataci zasažené oblasti. A jak je to s dalšími léky, které však nepatří mezi potraviny?

Pomoc nalezte i u čajových sáčků či růžové vody, která taktéž působí chladivě a ve značné míře zmírňuje pocit bolesti a podráždění. Osvědčuje se však i mandlový olej. Ten zase snižuje únavu očí, léčí zánět a zmírňuje pálení.

Zdroj: www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat