Prostreno.cz

Bylinky na poruchové trávení, které slouží jako první pomoc

Tymián, zeměžluč nebo bazalka. Víte, že tyto přírodní poklady vám přijdou k duhu po nadměrném hodování? A jako bod navíc zregulují tlak, pomohou předejít zubním kazům a podpoří metabolismus.

Přejedli jste se a není vám z toho nejlépe? Je úplně jedno, zda jste to přehnali s porcí grilovaného masa, nebo jste si dali velký „nášup“ salátu, je třeba okamžitě jednat! Ptáte se, co vám pomůže? Zapomeňte na prášky i kapičku něčeho ostřejšího, okamžitou úlevu slibují i bylinky. Které máte doma a možná netušíte o jejich zázračných schopnostech?

Tymián jako spolehlivá první pomoc

Penicilin chudých. Tak se v minulosti říkalo tymiánu, který vyniká svými protizánětlivými, antimikrobiálními a antiseptickými vlastnosti. Tento přítel do nepohody je známý tím, že příznivě působí na trávení, přičemž obnovuje správnou střevní flóru. Zkuste si z něj připravit výluh, který nejenže vyřeší váš problém s nevolností, ale také eliminuje bakterie v dutině ústní, čímž podstatně snižuje pravděpodobnost zubních kazů. Britská studie uskutečněná na Leeds Beckett University dokonce prokázala, že tymián je účinnější než běžně doporučované krémy proti akné. A taky urychluje růst vlasů.

Zeměžluč lékařská. Ta zabere vždycky

Zeměžluč okolíkatá, jinak zvaná též lékařská či menší, patří mezi nejstarší léčivé prostředky. Zmínky o ní bychom nalezli už v řeckých bájích, kde se uvádí, že uzdravila i kentaura (napůl člověka a napůl koně). Tenhle poklad stimuluje peristaltiku střev, upravuje vylučování žaludečních šťáv a odstraňuje pálení žáhy. Dále blahodárně působí na jaterní funkce a podporuje metabolismus. Rostlina s úctyhodnou tradicí se hodí také při rekonvalescencích jako účinný posilovač imunity, zatímco pročišťuje krev a přispívá k regulaci krevního tlaku.

Bazalka, zelený medikament

Že vás nikdy nenapadlo nachystat si bazalkový čaj? Vidíte, o hodně jste přišli. Aromatický horký nápoj je třeba skvělým tonizačním prostředkem, který usnadňuje průchod ledvinovým kamenům. Voňavé bylince nelze odepřít ani to, že má mírné antibiotické účinky, uklidňuje pocuchané nervy a navozuje dobrou náladu. Jenže stejně dobře funguje i na problematické trávení! Pokud nemáte zrovna chuť na teplý drink, rozžvýkejte pět až šest jejích lístků, ono to vyjde nastejno…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat