Prostreno.cz

Jak snadno nakopnout tvorbu šťastných hormonů

Dopamin, serotonin nebo progesteron. Že dávku těchto hormonálních přátel veselého rozpoložení získáte jenom z fyzické aktivity? Ale vůbec ne. Jejich „výrobě“ napomáhá i poslech hudby, konzumace batátů či příjemná masáž!

Máte náladu pod psa, což trvá už nějakou dobu? Možná je to kvůli tomu, že v práci nevíte, kam dřív skočit. Deprimovat vás může ale i horké počasí, únava, problémy se zdravím nebo finanční starosti. Či snad všechno dohromady? Každopádně byste se pesimismem neměli nechat vykolejit! Když v těle navýšíte hladinu „optimistických hormonů“, zlepší se nejen vaše nálada, ale i paměť, spánek a trávení. Tedy alespoň takový názor mají odborníci. Jak se něco takového dá zařídit?

Dopamin. Ten souvisí s hudbou

Dopamin je silný neurotransmiter v mozku, který se primárně uznává jako chemikálie zodpovědná za motivaci a soustředění. S trochou nadsázky by se dalo říct, že tato látka je hnacím motorem, jenž vás popohání k produktivitě a nedovolí zahálet. Čím se dá jeho množství „zvětšit“? Kanadští vědci působící na McGillské univerzitě zastávají názor, že jednou z možností je poslech vámi oblíbené hudby. Pusťte si tedy něco od podlahy, rázem dopamin budete moci rozdávat!

Serotonin zprostředkuje sýr

B-komplex. Takové je souhrnné označení pro skupinu ve vodě rozpustných vitaminů B. Pravdou je, že se bez béček neobejdete tak jako tak, neboť jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Jenže vám zástupci B-komplexu přijdou k duhu i jinak! Konkrétně živiny B6 a B12 blahodárně ovlivňují psychické rozpoložení, neboť podporují produkci šťastného hormonu serotoninu. Pokud nechcete sázet na doplňky stravy, jmenované zprostředkovatele úsměvu naleznete také v sýrech, kvasnicích, batátech, luštěninách a celozrnných obilovinách.

Progesteron získáte z masáže

Progesteron je ženský steroidní hormon, který se nejčastěji dává do souvislosti s menstruačním cyklem, růstem děložní sliznice a ovulací. Podle americké lékařky Sary Gottfried je jeho pole působení mnohem širší, protože pomáhá předcházet úzkostem, podrážděnosti a výkyvům nálad. Tato specialistka rovněž připouští, že jeho hladinu lze navýšit třeba příjemnou masáží, která vám „přihraje“ relaxační pocit uvolnění. Nechcete se objednat na nějakou tu proceduru?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat