Prostreno.cz

Chcete skoncovat s kofeinem? Pak pozor na abstinenční příznaky

Vypijete-li za den tolik šálků kávy, že už to přestáváte počítat, možná je na čase se vymanit z tohoto kofeinového kolotoče. Pokud jste se rozhodli, že s kofeinem skoncujete, nebo ho alespoň omezíte, mohou přijít i abstinenční příznaky. Jak je poznat?

Za určitých okolností může vyřazení, nebo dokonce snížení kofeinu ve stravě vyvolat abstinenční příznaky. Zatímco mnohé z těchto účinků jsou mírné, například podrážděnost po chybějící ranní kávě, některé abstinenční příznaky kofeinu jsou závažné. Pokud hodláte definitivně skoncovat s kofeinem, je důležité vědět, jaké jsou abstinenční příznaky. Pokud jste už těžký „závislák“, chce to eliminovat kofein postupně.

Kdy nastanou příznaky?

Přibližně 50 procent lidí trpí abstinenčními příznaky, když omezí nebo zcela vyloučí kofein ze své stravy. Experimentální studie ukázaly, že přibližně 13 procent jedinců trpí abstinenčními příznaky, které jsou natolik závažné, že je nemohou zpracovat.

Čím více kofeinu konzumujete, tím vyšší je pravděpodobnost, že zažijete abstinenční příznaky. Už jen tři po sobě jdoucí dny jeho konzumace  mohou být dostatečné k tomu, aby způsobily abstinenční příznaky, když je jeho užívání přerušeno. Symptomy často začínají kolem 12 až 14 hodin po poslední dávce. Nejhorší jsou obvykle po 24 až 48 hodinách a mohou trvat až devět dní.

Abstinenční příznaky

Abstinenční příznaky se liší podle typu a závažnosti, každý jedinec na kofein reaguje jinak. Mezi ty nejběžnější patří:

  • Návaly, střídání horka a chladu
  • Zpomalené reflexy
  • Depresivní nálada
  • Špatné soustředění
  • Problémy s trávením (obvykle zácpa, ale někdy také nevolnost nebo zvracení)
  • Únava, letargie nebo ospalost
  • Bolesti hlavy (od mírné po těžké) obvykle začíná za očima
  • Podrážděnost (střední až extrémní) a neklid
  • Kupodivu nespavost
  • Svalová ztuhlost

Jak snížit příznaky

Nejjednodušší způsob, jak snížit abstinenční příznaky kofeinu, je dát si šálek kávy. A postupně dávky kofeinu snižovat. Zatímco někteří lidé věří, že kofein je pro organismus špatný, vědecké výzkumy prokázaly, že pro většinu lidí je šálek kávy nebo dva denně naprosto v pořádku, ba naopak ku prospěchu. Kofein v rozumné míře je bezpečný stimulant, který může zlepšit bdělost a přispívá k dobré náladě.

Předávkování kofeinem

Napadlo vás někdy, zda se dá kofeinem také předávkovat? Ve skutečnosti ano! Smrt způsobená kofeinem je velmi vzácná a je spíše úmyslná. Pro představu, abyste se předávkovali kofeinem, museli byste vypít přibližně 100 šálků denně, takže pokud jich denně vypijete i 10, tak můžete být naprosto v klidu. Někteří lidé mají zvýšenou citlivost na kofein, hlavním příznakem bývá zrychlený tep někdy i zarudnutí v obličeji.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat