Prostreno.cz

Ochutnejte mozku velmi prospěšné tahini

Vydejte se do obchodu pro tahini. Proč? Reguluje zvýšenou hladinu cholesterolu, posiluje obranyschopnost a mírní následky artritidy.

Rádi byste v kuchyni zkusili něco nového? Zakomponujte do přípravy večeře tahini. To je mírně ředěná pasta vyrobená z drcených sezamových semínek, jejíž velkou výhodou je všestrannost. Báječně se totiž hodí do různých pomazánek, zeleninových směsí i asijských jídel. Můžete ji použít jako marinádu na grilované maso, zahustit s ní polévky, nebo nahradit máslo při pečení sladkého pečiva a dezertů. Kromě své lahodné chuti tato potravina nabízí i četné pozitivní účinky na zdraví. Z těchto si vybere každý, souhlasíte?

Silnější imunita, na kterou si bacily netroufnou

Tahini obsahuje mnoho cenných látek, a to včetně mědi, selenu, zinku, železa. Přesně tyto živiny poskytují podporu imunitnímu systému, neboť napomáhají produkci bílých krvinek a bojují proti bakteriím, zatímco „kryjí záda“ enzymům, jež řídí většinu biochemických procesů v těle. Co říkáte na tuhle prevenci proti nemocem?

Regulace cholesterolu, jež není od věci

Poznatky studie amerických vědců, které zveřejnil server Medical News Today, sdělují, že sezamová pasta v sobě ukrývá kromě přírodní organické sloučeniny zvané sezamol také ligniny, což jsou silné antioxidanty. Díky tomu k jejím vzácným schopnostem patří i regulace škodlivého cholesterolu, tudíž do jisté míry předchází kardiovaskulárním onemocněním.

Úleva od bolesti v případě artrózy? Ano, to také

Výzkum, o jehož průběhu i závěrech zase informoval magazín Journal of Rheumatic Diseases, prokázal, že lidé, kteří uvedenou potravinu konzumují pravidelně, registrují méně bolesti spojené s artritidou. A to je nadějná zpráva! Zejména proto, že tahini nemají nežádoucí vedlejší účinky, o něž farmaceutické medikamenty nouzi rozhodně nemají.

Lepší kondice mozku. I to je možné

Pochutině, jež podle jistých pramenů pochází ze starověké Persie, nelze upřít ani to, že platí za bohatý zdroj omega-3 mastných kyselin. Ty mají klíčový význam pro paměť i správnou činnost mozku, zatímco snižují riziko chronických chorob. Odborníci se rovněž domnívají, že tyto kyseliny předcházejí obezitě i diabetu, přičemž jejich optimální příjem usnadňuje hubnutí a zpomaluje tvorbu vrásek.

Zdroj: www.nature.com/articles/s41371-021-00624-2





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat