Prostreno.cz

Opravdu jsou milovníci černé kávy psychopati?

Pijete černou kávu? Internetem proběhla zpráva, že v takovém případě patříte mezi psychopaty. Co je na tom pravdy?

Jisté osobnostní rysy, které se pojí s konzumací hořkých potravin a nápojů včetně černé kávy, prý nejsou lichotivé. Odkud se takové smělé tvrzení vzalo? Při hlubším pátrání lze dohledat studii publikovanou v roce 2016, jež se objevila v časopise Appetite. Její autoři pocházející z rakouské univerzity v Innsbrucku tehdy uvedli, že „existuje určitá souvislost mezi chuťovými preferencemi a osobností, nicméně konkrétnější důkazy stále chybí“. Tolik humbuku pro nic?

Ukaž mi kávu a já ti řeknu, kdo jsi

Předchozí studie poukázaly na to, že lidé se zvýšenými preferencemi pro sladké potraviny tíhnou k přehnané vstřícnosti a neuroticismu. V jiném výzkumu byla záliba v hořkých chutích spojena s tvrdšími morálními úsudky, nepřátelskými myšlenkami a chováním. Pokud jsou tyto věci pravdivé, autoři studie nejspíš předpokládali, že milovníci černé kávy a hořkých potravin pravděpodobně mají „zlovolné“ rysy osobnosti, ačkoli pro toto tvrzení nemají žádné pádné důkazy. Snad i proto se redaktoři magazínu Health uchýlili k malému experimentu.

V rámci ankety zodpovídali 500 dospělých lidí různého věku a úrovně vzdělání. Účastníci přitom byli dotázáni na preferenci různých potravin představujících sladké (například bonbony a čokoládový dort), kyselé (citrony, ocet), slané (slanina, sušené hovězí maso) a hořké chutě (káva, ředkvičky). Souběžně s tím respondenti podstoupili testy osobnosti.

Odhalení, které není šokující

Steven Meyers, profesor psychologie na americké Rooseveltově univerzitě, který tuto anketu odborným okem přezkoumal, se nechal slyšet, že existuje pouze velmi malé spojení mezi preferencí chuti a osobností. „Ve skutečnosti je tu jen asi pětiprocentní pravděpodobnost, že budete patřit mezi psychopaty, pokud si s oblibou a pravidelně dopřáváte černou kávu. V psychologickém výzkumu se jedná o zanedbatelný výsledek,“ uvedl zmíněný psycholog.

Takže ne, nemusíte se bát ani sebe, ani okolí. Ačkoliv tyto nálezy mohou přispět k fascinující konverzaci kolem kancelářského kávovaru, rozhodně nejsou důvodem k tomu, abyste se začali vyhýbat svému spolupracovníkovi, který černé tekuté zlato miluje.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat