Prostreno.cz

Bolí vás hlava a jste unavení. Možná vám chybí draslík

Dbáte o přísun vitaminů a minerálů? Pokud ne, žádný div, že bojujete s pocity vyčerpání, zapomnětlivostí, nervozitou a špatným trávením. Přesně tohle jsou totiž ukázkové příznaky nízké hladiny draslíku!

Draslík je mimořádně aktivní prvek, který společně se sodíkem hraje rozhodující roli v nervových přenosech. Do značné míry také ovlivňuje aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a reguluje hladinu cukru v krvi. K výčtu jeho hlavních povinností patří i zlepšování mozkových funkcí či zachovávání rovnováhy tekutin v tkáních. Máte ho dostatek? Lze to odhalit pomocí jistých tělesných signálů.

Bolehlav a vyčerpání? Nic neobvyklého

Většina odborníků se jednoznačně shoduje v tom, že dlouhodobá absence draslíku vyvolává poškození kardiovaskulárního systému a snížení tlaku krve. Mnohdy se prý dostavují i pocity slabosti, často se opakující bolesti hlavy, nadýmání a brnění končetin, stejně jako nervozita a značně snížená produktivita. Týká se něco z toho i vás? Pak byste asi úroveň prvku, jehož denní doporučená dávka činí 13 gramy, měli navýšit. A proč ne třeba těmito potravinovými zdroji?

Batáty. Těm se nevyhýbejte

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny známé pod názvem povijnice batátová. Přecházíte je v obchodě bez povšimnutí s tím, že z nich nic dobrého nekouká? Jste na omylu. Oranžové poklady poskytují neskromný podíl vlákniny i vitaminů A, D a K. V jejich složení však není nouze ani o výše zmíněnou živinu. Nelze opomenout, že tahle příloha snižuje riziko makulární degenerace a eliminuje bakterie v dutině ústní, zatímco zabraňuje poškození skloviny a chrup celkově posiluje.

Špenát, zelenáč s četnými výhodami

Bez ohledu na to, jakým způsobem si tohoto dobrodince v kuchyni připravíte, můžete se spolehnout na skutečně vysoký podíl nejen draslíku, ale i hořčíku a vápníku. Závěry četných vědeckých studií navíc naznačují, že tato na pohled nenápadná rostlina v sobě ukrývá mnoho látek s protirakovinnými účinky, které chrání tělo před oxidačním stresem. Nelze opomenout, že špenát je doslova napěchován i karotenoidy, o nichž je známo, že tlumí všemožné záněty.

Černé fazole? Opomíjený poklad

Černé fazole mají dle názoru vědců tak fantastické účinky, že bychom je měli jíst pravidelně. Co z toho budete mít? Kromě vítaných pozitiv zahrnujících omezenou pravděpodobnost rakoviny, regulaci škodlivého cholesterolu i rychlejšího hubnutí, si díky této podceňované luštěnině „vyladíte“ i hladinu draslíku. Proč ji tedy nepřidat do polévky nebo salátu?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Citrónové lívance

25min
(1 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)

Krupicová kaše

20min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba