Prostreno.cz

Bolí vás hlava a jste unavení. Možná vám chybí draslík

Dbáte o přísun vitaminů a minerálů? Pokud ne, žádný div, že bojujete s pocity vyčerpání, zapomnětlivostí, nervozitou a špatným trávením. Přesně tohle jsou totiž ukázkové příznaky nízké hladiny draslíku!

Draslík je mimořádně aktivní prvek, který společně se sodíkem hraje rozhodující roli v nervových přenosech. Do značné míry také ovlivňuje aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a reguluje hladinu cukru v krvi. K výčtu jeho hlavních povinností patří i zlepšování mozkových funkcí či zachovávání rovnováhy tekutin v tkáních. Máte ho dostatek? Lze to odhalit pomocí jistých tělesných signálů.

Bolehlav a vyčerpání? Nic neobvyklého

Většina odborníků se jednoznačně shoduje v tom, že dlouhodobá absence draslíku vyvolává poškození kardiovaskulárního systému a snížení tlaku krve. Mnohdy se prý dostavují i pocity slabosti, často se opakující bolesti hlavy, nadýmání a brnění končetin, stejně jako nervozita a značně snížená produktivita. Týká se něco z toho i vás? Pak byste asi úroveň prvku, jehož denní doporučená dávka činí 13 gramy, měli navýšit. A proč ne třeba těmito potravinovými zdroji?

Batáty. Těm se nevyhýbejte

Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny známé pod názvem povijnice batátová. Přecházíte je v obchodě bez povšimnutí s tím, že z nich nic dobrého nekouká? Jste na omylu. Oranžové poklady poskytují neskromný podíl vlákniny i vitaminů A, D a K. V jejich složení však není nouze ani o výše zmíněnou živinu. Nelze opomenout, že tahle příloha snižuje riziko makulární degenerace a eliminuje bakterie v dutině ústní, zatímco zabraňuje poškození skloviny a chrup celkově posiluje.

Špenát, zelenáč s četnými výhodami

Bez ohledu na to, jakým způsobem si tohoto dobrodince v kuchyni připravíte, můžete se spolehnout na skutečně vysoký podíl nejen draslíku, ale i hořčíku a vápníku. Závěry četných vědeckých studií navíc naznačují, že tato na pohled nenápadná rostlina v sobě ukrývá mnoho látek s protirakovinnými účinky, které chrání tělo před oxidačním stresem. Nelze opomenout, že špenát je doslova napěchován i karotenoidy, o nichž je známo, že tlumí všemožné záněty.

Černé fazole? Opomíjený poklad

Černé fazole mají dle názoru vědců tak fantastické účinky, že bychom je měli jíst pravidelně. Co z toho budete mít? Kromě vítaných pozitiv zahrnujících omezenou pravděpodobnost rakoviny, regulaci škodlivého cholesterolu i rychlejšího hubnutí, si díky této podceňované luštěnině „vyladíte“ i hladinu draslíku. Proč ji tedy nepřidat do polévky nebo salátu?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat