Prostreno.cz

Prevencí srdečních nemocí je obyčejná rychlá chůze

Jezdíte všude autem a snažíte se vždy zaparkovat tak, ať pěšky nachodíte co možná nejmenší vzdálenost? To není hezká vizitka. Navíc si tak podstatně zvyšujete riziko vysokého tlaku a mozkové příhody!

V odborných knihách bychom se dočetli, že chůze jakožto pohyb využívající dolní končetiny nemá pouze logistickou funkci, neboť pozitivně působí na svalový i kloubní aparát, zatímco zlepšuje trávení, metabolické funkce a psychické rozpoložení člověka. Ovšem pozor, jeho mocné schopnosti sahají ještě dál. Střídání jedné nohy s druhou prý značně omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, které dle statistik stále patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Vážně je to takhle jednoduché?

Nadějné zprávy, jež chceme slyšet

Nedávná americká studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín specializovaný na zdraví, prokázala, že nevinně se tvářící pochod má opravdu blahodárný vliv. Odborníci do svého rozsáhlého výzkumu zahrnuli téměř 73 tisíc dospělých jedinců z řad obou pohlaví, a to ve věku od 40 do 65 let. Následně nashromáždili údaje týkající se fyzické aktivity respondentů, přičemž kladli důraz zejména na to, kolik toho obvykle nachodí a v jakém tempu. Na základě získaných údajů pak experti rozdělili účastníky do třech skupin.

Kdo nesedí na gauči, ten si může pískat

V první kategorii se ocitli ti, jež svižně kráčeli – denně. Druhá třída patřila neaktivním lenochům a třetí zase adeptům, kteří se procházeli jen občas. Po několika podrobných lékařských testech, osobních pohovorech a analýze dat vyšlo najevo, že akční lidé, co se rychlou chůzí pohybovali pravidelně, vykazovali o 35 % snížené riziko srdečních chorob, stejně jako diabetu a arteriální hypertenze. Takové výhody se ovšem netýkaly dobrovolníků ze zbývajících seskupení, jejichž celkovou kondici vědečtí výzkumníci označili jako krajně neuspokojivou. Ve světle těchto událostí tedy specialisté zastávají názor, že čipernější „špacír“ je spolehlivou prevencí závažných komplikací včetně ischemické choroby srdeční a mozkové příhody. Necháte dnes klíče od auta na věšáku? Čistě pro vaše dobro…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat