Prostreno.cz

Dopřejte si pořádný šálek. Káva skutečně zlepšuje paměť

Jste poslední dobou nějací zapomnětliví? Možná je to tím, že pijete málo kávy. V něm obsažený kofein totiž stimuluje mozkové funkce. Účinek tohoto lahodného povzbuzovače prý navíc přetrvává celých 24 hodin!

Zase jste si v obchodě nemohli vzpomenout, co máte vlastně koupit? V práci se bez barevných lístečků s upomínkami všeho druhu jen stěží obejdete? Pokud jste tuhle dokonce „zazdili“ i narozeniny blízkého přítele, což u vás vůbec není zvykem, je nejvyšší čas s tím něco dělat. Jenže co? Dejte si kávu!

Doping, který má grády

Trvalo hodně let, než vzali lékaři zmíněný nápoj na milost, přičemž o něm přestali uvažovat jako o něčem, co ohrožuje kardiovaskulární systém, škodí zažívání, způsobuje bolesti hlavy a nahrává depresím. Dnes je ve vědeckých kruzích černé zlato vnímáno jako prostředek, který užívá-li se s mírou, pomáhá spalovat přebytečný tuk a odvrací hrozbu cévní mozkové příhody, zatímco příznivě ovlivňuje i dlouhověkost. Ovšem nesporné výhody přináší také hlavě!

Mocné občerstvení, které se nezdá

Experti na slovo vzatí provedli rozsáhlou studii, o níž se vší slávou informoval magazín Journal of the American Medical Association (JAMA). Odborníci do svého výzkumu zahrnuli několik desítek dospělých respondentů a rozdělili je do dvou hlavních skupin. Jak už to bývá, první kategorie popíjela čtyři šálky aromatického nakopávače denně, zatímco druhá měla tuto energetickou vzpruhu přísně zakázanou. Po čase všichni účastníci dostali za úkol vyřešit různé hlavolamy, matematické příklady i úlohy, jež řádně prověřily paměť adeptů. Jak tento „křest ohněm“ dopadl?

Co srk, to lepší paměť?

Finální analýza jednoznačně prokázala, že konzumenti kávy si při zkoušce počínali více než dobře, neboť bez větších obtíží vyluštili zadaná cvičení. To stejné se ovšem nedalo říct o jedincích, kteří se tmavému občerstvení v rámci průzkumu vyhýbali. A co víc, specialisté se navíc domnívají, že blahodárné účinky kávy fungují celých 24 hodin po jejím ochutnání. Ptáte se, v čem to celé vězí? Prý v obsaženém kofeinu, který stimuluje fungování mozku a přímo ovlivňuje jeho neurotransmitery. Není tohle úžasné spojení příjemného s užitečným? Tak postavte vodu a dopřejte si šálek voňavého medikamentu, třeba už poznámkový blok nebudete potřebovat…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat