Prostreno.cz

Které bylinné čaje lze pít během těhotenství

Bylinné čaje obvykle neobsahují kofein a mohou být použity ke zkrocení rozrušeného žaludku, zklidnění pocuchaných nervů nebo navození spánku. Jsou však bezpečné i v těhotenství? Tyhle nápoje se vyloženě doporučují!

Na těhotenském testu se ukázaly dvě čárky? Pak si asi děláte starosti, jak to teď bude se stravovacím a pitným režimem. Co se týče bylinek, tak některé čaje jsou považovány za neškodné, ba dokonce přínosné, pokud se konzumují s mírou. Přesto je dobré poradit se o nich se svým lékařem.

Maliníkový čaj

Listy maliníku jsou oblíbené zvlášť během třetího trimestru těhotenství. Maliníkový list má vysoký obsah železa a může zvýšit tón dělohy. Někteří zastánci přirozených porodů se domnívají, že tato bylinka má vliv na činnost hladkého svalstva v malé pánvi a může pozitivně ovlivnit a možná i zkrátit průběh porodu. Je přitom vhodné zkombinovat ji s jahodníkem a ostružiním. (Čaj by se měl pít asi tak 4 týdny před termínem porodu.)

Mátový čaj

List máty peprné se používá ke zmírnění ranních nevolností a plynatosti. Často však zhoršuje pálení žáhy, což u některých žen představuje běžný těhotenský problém.

Citronový balzámový čaj

Mírní úzkost a nervozitu, léčí nespavost, snižuje stres a pomáhá při trávení. Citronový balzámový čaj se hodí všem nastávajícím maminkám!

Čaje z ovoce a koření

Bylinné čaje vyrobené ze sušeného ovoce a koření (v množství, které se běžně vyskytuje v potravinách), lze obvykle bezpečně přijímat. Vyzkoušejte třeba nápoj z jablek a citrusových plodů! Na druhou stranu buďte v pozoru v případě některých dalších bylinek.

Heřmánek a ti ostatní

Heřmánek se často používá ke zmírnění stresu a podpoře spánku. Občasné usrkávání šálku heřmánkového čaje během těhotenství pravděpodobně nezpůsobí problém, ale jeho pravidelné či nadměrné pití se nedoporučuje. Podle některých zdrojů může uvedená bylina vyvolat kontrakce dělohy a vést k potratu nebo předčasnému porodu. Stejně kontroverzní je to i v případě kopřivy a pampelišky. Nehodí se ani laxativní bylinné čaje, jež mají pomoci od zácpy. Ty totiž přispívají k dehydrataci, narušují rovnováhu elektrolytů a způsobují kontrakce dělohy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat