Prostreno.cz

Krémy a séra budou možná brzy zbytečné. Recept na mládí se prý blíží

Stárnutí se, tedy aspoň prozatím, nelze nijak zabránit. Nebo ano? Někteří vědci doufají, že co nevidět najdou tajemství věčného mládí. Můžete jim aspoň trochu pomoci?

Tým vědců z americké Kalifornie hledá „recept“ na lepší stárnutí a podporu dlouhého a zdravého života. „Chcete-li pít z kašny mládí, musíte zjistit, kde se tenhle pramen života nachází, a pochopit, jak se užívá,“ říká Nick Graham, který je docentem oddělení chemického inženýrství na Univerzitě Jižní Kalifornie, což je soukromá nezisková výzkumná univerzita v Jižním Los Angeles.

Právě tento odborník prostřednictvím časopisu Journal of Biological Chemistrym poukazuje na to, že se se svými kolegy snaží studovat důvody stárnutí buněk a jejich buněčný život. Buněčné stárnutí je přitom klíčovým faktorem chátrání těla spojeného s věkem.

Krémy a séra. Možná brzy retro!

V současném výzkumu se vědci nejprve podívali na mladé epitelové buňky a krmili je molekulami, které chemicky označili. Tento krok jim umožnil zjistit, jak buňky zpracovávaly přijímané živiny. Výzkumníci pak experimentovali s těmito buňkami umělým zastavením jejich produkce nukleotidů. Když to udělali, přišli na to, že buňky okamžitě začaly stárnout.

To znamená, že produkce nukleotidů je nezbytná pro udržení buněk v mladém stavu. Jak se něco takového dá podpořit? Prý vyváženou stravou a cvičením, které buňkám prodlouží životnost bez „bez ohledu na úroveň minulých aktivit“. To je ten „domácí“ a bezpečný způsob. A co další varianta?

Bez chemie to asi nepůjde

Výzkumníci však stále usilují o to, aby našli způsob, jak odstranit stárnoucí buňky tak, aby se ochabování těla zpomalilo a zároveň se zlepšily jeho funkce. Uvedený vědecký tým proto doufá, že v budoucnu přispěje k vývoji dalších senolytických drog, se kterými má zkušenosti i známá Klinika Mayo, tedy nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum a univerzitní nemocnice v Rochesteru v Minnesotě.

„Senescentní čili stárnoucí buňky se hromadí s věkem a na místech s četnými chronickými stavy, například v tukové tkáni v diabetu, plicích v chronických plicních onemocněních, aortě v cévních onemocněních nebo v kloubech osteoartrózy,“ říká James Kirkland, americký odborník na stárnutí s tím, že v klinice Mayo objevili první senolytické léky – látky, které selektivně odstraňují senescentní buňky, zatímco ty normální zůstávají nedotčené.

Uvedené senolytické látky zmírňují řadu problémů spojených s věkem a chorobami – ovšem u myší. Ještě chvíli potrvá, než se klinické studie posunou směrem k lidem, nicméně naděje tu přece jen je. Vědci skutečně touží po tom, aby našli svatý grál.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat