Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Proč je dobré jíst jen do dvou hodin odpoledne

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

15.08.2019 | Zdraví a diety

Jíte převážně v první polovině dne? Tak to děláte jedině dobře! Čím dřív totiž zaplníte svůj žaludek, tím víc omezíte svoji chuť k jídlu. A která odpolední hodina je již pro konzumaci potravin tabu?

Říká se, že o oběd byste se měli podělit se svým přítelem a večeři nechat nepříteli. No, něco na tom bude. Nový výzkum potvrzuje, že přesun jídla do první fáze dne může pomoci hubnutí. Zjistilo se také, že úbytek hmotnosti způsobený tímto stylem stravováním omezuje chutě na sladké a potlačuje další nežádoucí stavy.

Prastarý systém přežití

Ve skutečnosti článek, který se objevil v odborném časopise Obesity, poukazuje na to, že lidé by měli jíst pouze od osmé hodiny ranní do druhé hodiny odpolední. „Zdá se, že synchronní stravování s cirkadiánními rytmy má na svědomí snížení tělesné hmotnosti a zlepšení metabolického zdraví,“ uvádějí autoři studie z Alabamské univerzity sídlící v americkém Birminghamu, kteří porovnali dvě skupiny lidí.

Ta jedna měla po čtyři dny tři porce potravin rozložených do celého dne. Druhá skupina se stejným množstvím jídla se stravovala pouze do druhé hodiny odpolední. Tento systém výzkumníci nazvali mechanismem starověkého přežití, jen může přispět k epidemii obezity.

Cítím se dobře a hubnu

Čtvrtý den experimentu účastníci podstoupili sérii testů v dýchací komoře za účelem měření jejich metabolismu. Sledování se týkalo množství spálených kalorií, tuku, uhlohydrátů a bílkovin. Účastníci také hodnotili různé aspekty chuti k jídlu – jako je hlad, touha, schopnost konzumace a pocit sytosti. Ze vzorků krve a moči, které účastníci „věnovali“ vědcům ráno a večer, byl tým schopen posoudit i hladiny hladových hormonů.

Výsledky ukázaly, že spalování kalorií se mezi skupinami příliš nelišilo. Ale ti jedinci, kteří jedli jen do uvedené druhé hodiny, zbavili své tělo, tedy v porovnání se svými kolegy, většího množství tuku. Výzkumníci však varují, že zjištění týkající se spalování tuků jsou předběžná, a vyžadují další studii, která by ověřila a s konečnou platností potvrdila jejich strategii. „Máme však podezření, že pro většinu lidí může být podobné načasování jídla užitečné pro hubnutí nebo udržení jejich váhy,“ podotýká výživová specialistka a zároveň hlavní autorka studie Courtney M. Peterson.

Zachraňte své letní opálení! Ještě je čas

Steaky s koriandrovou omáčkou

Steaky s koriandrovou omáčkou

10 hlasů
25min 675 kJ 341 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Krémová bramborová polévka

14 hlasů
45min 425kJ 95 Kč

Bramborová polévka s květákem.

Mrkvové placičky s mátou

11 hlasů
45min 589kJ 75 Kč

Placičky z mrkve, cukety a brambor.