Prostreno.cz

Bylinky, které vám pomohou k lepší paměti

Máte trochu potíže s uchováváním informací? Nezoufejte, tenhle problém trápí mnoho lidí. Pokud se ptáte na možnosti nápravy, používejte v kuchyni rozmarýn, šalvěj nebo mátu. To jsou ty správné medikamenty!

Jste v poslední době nějací zapomnětliví, což vám v každodenním životě i plnění běžných úkolů trochu překáží? Naordinujte si nějaký posilovač paměti, který zároveň „vyladí“ i ostatní kognitivní funkce. Vždyť ve svých bylinkových zásobách jich máte hned několik! Jací voňaví zachránci se jeví jako báječná první pomoc?

Rozmarýn, přítel do nepohody

Američtí lékaři si na základě vlastního výzkumu troufají tvrdit, že rozmarýn zlepšuje paměť o celých 75 %. Prokázal to jejich pokus, do něhož zahrnuli téměř stovku účastníků. Polovina z nich inhalovala rozmarýnové aroma a popíjela čaj připravený z této rostliny, ta druhá nikoli. Závěrečná analýza jednoznačně prokázala, že ti, kteří se těšili ze svěží vůně i tekutého životabudiče, si lépe vybavují vzpomínky, mají bystřejší uvažování a rychlejší slovní reakce. Tedy pochopitelně v porovnání s těmi, kterým byl takový doping odepřen. Odborníci si to vysvětlují obsahem kyseliny karnosové, která má na kondici mozku blahodárný vliv.

Máta. I ona svede divy

Že tohoto peprmintového „zelenáče“ oceníte jen při problémech s trávením? Ale kdepak. Závěry poslední britské studie provedené na Northumbrijské univerzitě v anglickém Newcastlu informují o tom, že pravidelná konzumace máty v jakékoli podobě příznivě působí na kognitivní funkce, jež zahrnují schopnost učení, zapamatování, koncentraci, pozornost i myšlení. Dáte si říct?

I šalvěj hlavě prospěje

Nikoho asi nepřekvapí, že šalvěj zlepšuje trávení a ulevuje od bolestí v krku. O poznání méně se ale hovoří o tom, že ingredience, jež si dokonale rozumí s vepřovým a telecím masem, chrání mozkové neurony před oxidačním stresem. Zároveň neutralizuje volné radikály a uklidňuje mysl, což dle názoru expertů nepochybně vede k lepší paměti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat