Prostreno.cz

Kontrolujete v noci mobil. Podle odborníků riskujete slepotu

Zrovna nedávno jste si pořídili nový telefon, z něhož jste jedním slovem nadšení? Abyste to s tou chválou nepřehnali. Co když vám řekneme, že se kvůli němu můžete ocitnout v depresi, a navíc bez zraku?

Není to tak dávno, co byly chytré telefony neboli smartphony označeny za jeden z nejvýznamnějších vynálezů 21. století. Úměrně s tím, jak stoupá počet jejich uživatelů, odborníci nacházejí další a další komplikace, které s používáním těchto přístrojů úzce souvisí. Co všechno vám vymoženost s velkým displejem a celou řadou funkcí může způsobit? Zjistěte, jak nebezpečného hada si hřejete na prsou, respektive v dlani!

Závislost. Tu vyfasujete natotata

Ačkoli se v lékařských příručkách o „telefonní závislosti“ zatím nepíše, experti se shodují, že jde o zcela běžný jev. Bohužel. A to se samozřejmě neobejde bez následků.

„Zdá se, že čím dál více lidí má se svým telefonem silnější a silnější vazbu, která mnohdy způsobuje nejen nespavost, ale i vážné problémy v mezilidských vztazích,“ připouští americký profesor komunikace z Arizonské univerzity Matthew Lapierre, jež se tímto ožehavým tématem dlouhodobě zabývá. Narušené vztahy ale nejsou to jediné, co vás čeká.

Deprese, stres a emoční nestabilita

Poznatky průzkumu zveřejněné v magazínu Personality and Individual Differences sdělují, že přehnaná náklonnost ke smartphonům negativně ovlivňuje lidskou psychiku. Proč to? Výzkumníci dlouhodobě sledovali téměř 400 vysokoškolských studentů, přičemž zjistili, že ti, kteří svůj aparát nedají z ruky tři hodiny denně, vykazují známky emoční nestability. Pokud se ptáte, jak se něco takového projevuje, monitorovaní žáci byli náladoví, podráždění a extrémně impulzivní. Také měli potíže s koncentrací a častěji trpěli úzkostmi nebo depresemi. Říkáte si, že tak zlé to snad nebude? Ale ano. A možná ještě horší…

Hrozí vám i slepota

„Modré světlo telefonů a tabletů škodí víc, než si většina populace dokáže představit. Rohovka a čočka ho nevyfiltrují, takže putuje přímo do zadní části oka, což může poškodit sítnici a vést k takovým stavům, jako je makulární degenerace. To je stav končící slepotou,“ varuje přední americká profesorka oftalmologie působící na newyorské klinice Langone Medical Center. Specialistka zároveň dodává, že riziko takového onemocnění podstatně zvyšují noční kontroly přístrojů, při nichž jsou jejich majitelé ve tmě. Asi je vám jasné, jak tomu předejít. Nebo ne?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat