Prostreno.cz

Točit, nebo kývat aneb Jak správně vyndat klíště

Právě jste se vrátili z lesa a s hrůzou zjišťujete přítomnost nebezpečného cizopasníka na svém těle? Hlavně nepanikařte a začněte jednat! Stále ještě můžete zabránit přenosu nákazy boreliózou!

Klíšťata. Už jen vědomí, že se přisají na pokožku a živí se lidskou krví, je velice nepříjemné. Mnohem horší je však skutečnost, že se může jednat o začátek vleklého zdravotního problému! Nemoci přenášené klíšťaty jsou velkým rizikem, a to pro každého. Když si tedy i přes opatření v podobě repelentu či vhodně zvoleného oblečení najdete na těle tohle nenápadné zvířátko, je třeba se ho co nejdříve zbavit!

Každá minuta drahá

Netřeba asi zmiňovat, že ideální je najít klíště ještě předtím, než se přisaje. Do karet vám hraje i fakt, že tento drobný tvor obvykle dlouho hledá vhodné místo, kam se zakousnout. Jestliže se mu to povede, neotálejte s jeho vytažením! Při brzkém zásahu se můžete vyhnout nebezpečné nákaze. Pozor, toto tvrzení však neplatí při viru klíšťové encefalitidy. V tomto případě většinou nepomůže ani rychlé odstranění infikovaného parazita. Své opodstatnění má však pohotová akce při bakteriích boreliózy. Proto se po pobytu v přírodě nezapomeňte důkladně prohlédnout. Jen tak lze včas odhalit přítomnost nezvaného hosta.

Klíště, jak je známo, na sebe bohužel neupozorní svěděním či pálením. Pomáhají mu v tom složky, jež jsou obsaženy v jeho slinách. Ty napadené místo mimo jiné znecitlivují. A tak si na vás může bez povšimnutí pochutnávat až do odpadnutí. Přestože je potřeba parazita co nejrychleji „zlikvidovat“, starou dobrou Alpu nechte raději v šuplíku!

Olej, krém nebo alkohol?

Na klíště nepoužívejte alkohol! Místo, kde se přisálo, se sice má dezinfikovat, ale až po jeho odstranění. Tento roztoč z kmene členovců totiž dýchá celým povrchem těla a aplikování dráždivých látek, oleje či krémů způsobuje ucpání jeho dýchacích otvorů a následné dušení. V tom momentě začne vylučovat větší množství slin, které mohou obsahovat zdraví ohrožující viry, bakterie či parazitické prvoky. Z těchto důvodů i odborníci v zájmu minimalizace rizika nákazy doporučují, aby se klíště před jeho vyjmutím ničím nepotíralo! Rozhodně jej nevytahujte ani holýma rukama a manipulujte s ním opatrně, abyste předešli jeho přetržení. Jaké nářadí tedy zvolit?

Zásadně kývat

Poměrně dlouho se doporučovalo odstraňovat klíšťata vytáčením, nicméně tato metoda se ukázala jako nespolehlivá. Nepříjemný parazit má totiž na svém dlouhém sosáku háčky, nikoli závity, takže jeho vytáčení nemá smysl. Kromě toho je zde přítomno riziko, že v kůži zůstane jeho „hlavička“. Tím správným pohybem při odstraňování klíštěte je tedy kývání.

Ideální je na vybírání klíšťat použít speciální pinzety a pomůcky k tomu určené, jenž zakoupíte v lékárně. Nemáte-li nic takového po ruce, sáhněte po klasické pinzetě špičatého tvaru. Přiložte ji co nejblíže ke kůži, klíště vezměte za tvrdou základnu hlavičky a začněte s ním pohybovat ze strany na stranu. Po jeho vyjmutí ranku vydezinfikujte a ujistěte se, že jste klíště vyndali celé. Jestliže zjistíte, že něco z jeho ústrojí zůstalo v kůži, obraťte se pro jistotu na doktora.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat