Prostreno.cz

Proč je dobré dát si po tréninku studenou sprchu

Jste zapřisáhlý vodomil, takže i po cvičení preferujete horkou lázeň? Když kohoutkem otočíte na opačnou stranu, spálíte o poznání více kalorií, zabojujete proti akné a předejdete bolestivosti svalů!

Znáte to, dáte si svůj obvyklý náročný trénink a hned po něm už se vidíte v koupelně, kde ze sebe smyjete pot i všechny nečistoty. Jenže s tím souvisí poměrně zásadní otázka. Jakou vodou tuto očistu většinou provádíte? Ukázalo se, že čím chladnější je její teplota, tím lépe! Co dobrého vám tahle vzpruha přinese?

Blaho pro svaly, které se vám odvděčí

Ledovému osvěžení rozhodně nelze upřít, že dokáže zvýšit hladinu anabolických hormonů, přičemž zlepšuje průtok krve, což zajistí odstranění přebytečné kyseliny mléčné. Jen pro vysvětlenou, právě ona stojí za nepříjemnou bolestí svalů, když to s fyzickou aktivitou poněkud přeženete. Takže ano, jde o jakousi prevenci, jež zároveň usnadní i regeneraci. K čemu dalšímu je otužování po sportu dobré?

Na své si přijde i pokožka i vlasy

Pokud máte ve zvyku své kadeře před tréninkem utahovat do těsného culíku či drdolu, příliš jim tím neprospíváte. Jak se jim trochu revanšovat? Řádně je ochlaďte! Díky tomu dojde k zablokování vlhkosti i podpoře prokrvení na pokožce hlavy, což stimuluje vlasové folikuly. Ovšem tento doping ocení i pleť, neboť se okamžitě stane pružnější, přičemž zmizí nadměrný maz a zmenší se i rozšířené póry. Dlužno dodat, že zmíněná mrazivá „terapie“ odstraňuje také tmavé kruhy pod očima a bojuje proti tvorbě akné a černých teček.

Více spálených kalorií a silnější imunita? Přesně tak

Cvičíte-li s cílem hubnutí, měli byste vědět, že proces spalování kalorií nemusí končit tím, že se vyzujete z bot a svlečete si tepláky. Někteří odborníci tvrdí, že studená sprcha urychluje metabolismus, protože tělo se snaží udržet svou teplotu v přijatelném rozmezí. Závěry mezinárodní studie zveřejněné v časopise Circumpolar Health navíc poukazují na to, že chladná očista také dodává energii, posiluje imunitu a snižuje riziko depresí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat