Prostreno.cz

Zdravotní problémy spojené se zvýšeným cholesterolem

Arteriální hypertenze, srdeční infarkt nebo ischemická choroba dolních končetin, která v krajních případech končí i amputací. Víte, že tohle všechno jsou hrozby, které s sebou nese škodlivý cholesterol?

Vysoký cholesterol je lidový a trochu zjednodušující název pro dyslipidémii, tedy nepříznivě změněnou skladbu krevních tuků. Ukázala tento stav i vaše poslední lékařská prohlídka? Možná si říkáte, že o nic nejde. Třeba se také uklidňujete tím, že podobně je na tom „každý druhý“. Ano, v tomhle máte pravdu.

Poslední statistiky ukazují, že zvýšenému cholesterolu čelí přibližně 85 % našinců, přičemž u každého dvoustého jde o vrozenou záležitost, kterou není možné ovlivnit ani pravidelným pohybem a přísnou životosprávou. Jaká rizika jsou s tím spojena a proč tuto „chorobu“, kterou dle některých historiků měla i slavná Mona Lisa, rozhodně nepodceňovat?

Arteriální hypertenze jako vedlejší účinek

Zmíněná svízel není žádnou banalitou, nad kterou by člověk mohl ledabyle mávnout rukou. Zvesela totiž podporuje hromadění plaku v tepnách, což poškozuje nejen jejich vnitřní stěny, ale značně to omezuje i krevní oběh. Výsledkem jsou pak vyšší hodnoty tlaku, nad nimiž se váš ošetřující doktor radovat určitě nebude. Tedy mimo jiné…

Nedokrevnost končetin? Nic neobvyklého

Vzhledem k tomu, že tepny přestávají být průchodné a ztrácí svou pružnost a pevnost, logickým důsledkem je nedokrevnost zásobovaných tkání. Postihne-li tato nedokrevnost tkáně nohou, vzniká ischemická choroba dolních končetin (ICHDK). Tu zpravidla pocítíte zejména při fyzické námaze, kdy lýtka i stehna svíravě bolí. Pacient má také bledou kůži, jež je tenká a slabá. Kam až to může dojít? Bez řádné léčby trpí okrajové části končetin nedostatečnou výživou a někdy odumírají, kvůli čemuž se doporučuje amputace.

Srdeční choroby, které určitě nechcete

Studií, které poukázaly na přímou souvislost mezi vysokým cholesterolem a kardiovaskulárními chorobami, bylo provedeno nespočetně. Odborníci na jejich základě zastávají názor, že převážná většina srdečních infarktů je způsobena aterosklerotickými pláty, jež jsou vytvořeny právě z tuků. V sázce je ovšem i mozková mrtvice.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat