Prostreno.cz

Potraviny, které se opravdu vyplatí zakomponovat do snídaně

Zase jste si před odchodem do práce stihli dát jenom hrnek kávy? To je opravdu špatně. Zkuste si zítra o něco přivstat a dopřát si řecký jogurt s banánem a kiwi. Touhle dobrotou zabojujete proti únavě, rakovině i nepravidelným pohybům střev!

Že snídaně je nejdůležitější jídlo dne? Tak tohle by vám odsouhlasil nejeden odborník s tím, že dodá energii na celé dopoledne, přičemž řádně nastartuje metabolické funkce po celonočním „útlumu“. To ale nejsou jediné důvody, proč ranní občerstvení nevynechávat. Poznatky několika studií s průkaznými daty naznačují, že snídající lidé jsou optimističtěji naladění a lépe se soustředí, zatímco vykazují nižší index tělesné hmotnosti i riziko kardiovaskulárních chorob. A teď se nabízí otázka. Co si vlastně po východu slunce naservírovat? Tyto potraviny jsou trefou do černého!

Banán jako všestranný pomocník

Není žádnou novinkou, že banány se obvykle doporučují pacientům s arteriální hypertenzí, neboť jsou přímo fenomenální zásobárnou draslíku, který tlak reguluje. Ovoce se žlutou slupkou však má i jiné přednosti, kvůli kterým stojí za to konzumovat ho častěji. Jeho výhody zahrnují pomoc při hubnutí i regeneraci svalů, prospěch pro trávicí systém i prevenci žaludečních vředů. Nelze nezmínit, že tropické drahokamy zásobí vaše tělo také tryptofanem, což je sloučenina potřebná „k výrobě“ serotoninu, hormonu štěstí.

Řecký jogurt je jídlem i kosmetikou

Spousta lidí přemýšlí, zda se řecký jogurt vážně tolik liší od toho „klasického“. Co je na něm jiného, tedy kromě vyšší ceny? Oproti tomu „obyčejnému“ je hutnější, jelikož je při výrobě speciálním procesem lisování a filtrování zbaven syrovátky. Také v sobě ukrývá dvakrát více bílkovin a o poznání méně sacharidů. Přesně takové složení stimuluje mozkové funkce, posiluje imunitní systém a příznivě ovlivňuje stav pokožky, vlasů, kostí i zubů. Tedy alespoň tak to sdělují závěry průzkumu, o nichž informoval magazín Journal of Food Science and Nutrition.

Kiwi se nezdá

Většina výživových poradců by vám udělila pochvalu i za kiwi. Zelený plod maskovaný chlupatou slupkou totiž prospívá látkové výměně a usnadňuje zvládání stresu. A to přijde vhod! Nelze mu však upřít ani to, že díky obsaženým prospěšným živinám zahrnujícím vlákninu, draslík, hořčík, vápník i vitaminy C i A omezuje pravděpodobnost makulární degenerace o celých 36 %, zatímco dohlédne na pravidelné pohyby střev.

Zdroj: eatthis.com, verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat