Prostreno.cz

Přírodní prostředky pro žaludeční nevolnost

Máte rozbouřený žaludek? Ještě než se vydáte do lékárny, sáhněte po osvědčených a přírodních prostředcích, které vám uleví od nepohodlí. Zabere máta, zázvor i teplo!

Mezi příčiny žaludečních nevolností patří přemíra stresu, přejídání, alkohol, žlučové kameny či třeba těhotenství. Většinou si není třeba dělat starosti. Stačí se porozhlédnout u sebe v kuchyni a najít vhodné řešení. Z čeho všeho můžete vybírat?

Zázvor

Od pradávna lidé považují zázvor za zázrak při nevolnostech. Tenhle protizánětlivý silák přitom je k dispozici v mnoha podobách. Když nemáte čerstvý kousek, můžete sáhnout po zázvorových žvýkačkách, pivu nebo doplňcích stravy. Z kořene si připravte čaj a očekávejte úlevu.

Heřmánek

Kromě zázvoru pomáhá i heřmánkový čaj, který, stejně jako jeho kolega, vyniká protizánětlivými účinky. Jeho vlastnosti jsou užitečné při relaxaci svalů žaludku. Zmírňují tak bolesti a křeče.

Máta peprná

Při nevolnostech se také doporučuje máta peprná, neboť mentol v ní obsažený působí jako vítané analgetikum. A u koho dalšího ještě najdete spásu?

Jablečný ocet

Rozrušený žaludek vám nedá spát? Pokuste se jej neutralizovat s pomocí jablečného octa. Jednu lžíci smíchejte se šálkem vody a lžičkou medu. Ozdravný nápoj usrkávejte jen velmi pomalu. Přítomné kyseliny vám uleví. (Někteří lidé to vědí, proto užívají jablečný ocet každý den, a to v rámci preventivních opatření.)

Termofor

Pro zvýšení účinku výše uvedených rad je vhodné zahřát si břicho. Teplo uvolňuje křeče a taktéž snižuje nevolnost. Napusťte vodu odpovídající teploty do termoforu, nebo použijte nahřívací podložky. V každém případě vezměte rozum do hrsti.

Kdy navštívit lékaře?

Problémy se žaludkem někdy naznačují závažnější problém. Pokud navíc ještě zvracíte, vystavujete se riziku dehydratace. Pro všechny případy se snažte popíjet čistou vodu po malých doušcích. V případě, že máte problém ji v sobě udržet, navštivte lékaře. Cestu k němu byste také měli zvážit, pokud pociťujete nevolnost či bolesti žaludku déle než 48 hodin. Lékař zhodnotí, zda se případně nejedná o Crohnovu nemoc, potravinovou alergii nebo jakékoli jiné zdravotní potíže.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat