Prostreno.cz

Virózám a chřipkám se v zimě daří

Nachlazení, průjmové a dávivé virózy a chřipky jsou, bohužel, nedílnou součástí zimního období. Lze se však proti nim účinně bránit. Stačí vědět jak na to a dodržovat několik důležitých pravidel.

Hygiena

Jedním z nejdůležitějších pravidel pro prevenci těchto nepříjemných potíží je přísné dodržování hygieny. Mytí rukou po jízdě v dopravních prostředcích nebo důkladné mytí ovoce a zeleniny je nejspíš samozřejmostí. Dávejte si však pozor, abyste sami nebyli tím, kdo šíří bacily, když už vás nějaká viróza přepadne. Nenechávejte po domě posmrkané kapesníky, omývejte kliky dveří a vodovodní baterie.

Strava

Vyvážený jídelníček je velice důležitý, pokud si máme udržet silnou imunitu. Obranyschopnost těla před viry a bakteriemi klesá i množstvím jídla, které přes den sníme. Pokud tedy chceme udržet své tělo zdravé, nesmíme jej oslabovat hladověním, a naopak mu musíme dopřát dostatek kvalitních látek ze zdravější stravy. Velmi důležitý je také dostatečný příjem tekutin, které vyplavují z našeho těla nahromaděné škodliviny a chrání jej například před záněty močového ústrojí.

Doplnění vitaminů

Protože strava v zimním období není příliš bohatá na ovoce a zeleninu a celkově dáváme přednost spíše tučnějším jídlům, není příjem minerálních látek a vitaminů dostatečný. Není tedy vůbec na škodu zvýšit jejich hladinu některým z volně dostupných doplňků. Ideální jsou multivitaminové tablety nebo sirupy s obsahem rakytníku či jitrocele. Lze je konzumovat po celé období roku a tím účinně zvyšovat obranyschopnost organismu.

Prevence

V chřipkovém období se snažte vyvarovat dlouhodobějším pobytům v přeplněných obchodních centrech, dopravních prostředcích či na úřadech, kde je vysoká koncentrace lidí. Pokud jde o nakupování, zvažte používání vlastního nákupního košíku. Na madlech vozíků v obchodech je doslova ráj pro všechny možné druhy bakterií a virů. Pořiďte si antibakteriální gel do kabelky a používejte jej vždy, když si vzpomenete. Máte-li v práci kuchyňku s erárním vybavením, vždy jej před použitím pečlivě omyjte.

Sport

Chcete-li nakopnout svou imunitu, začněte sportovat. Nemusíte hned kupovat permanentku do fitness centra, úplně postačí i každodenní procházky. Čerstvý vzduch a pravidelný pohyb udělají s vaší imunitou zázraky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat