Prostreno.cz

Jak přežít zimu ve zdraví: Med, bylinky a inhalace

08.01.2020 | Zdraví a diety

Nemoci nechodí po horách, ale po lidech. Obzvlášť v zimních měsících, kdy teploty klesají rychleji, než padá listí ze stromů. Nedostatek slunce a sychravé počasí oslabují imunitu a pomáhají tak šíření bakterií a virů, které útočí ze všech stran. Přežít toto nelehké období ve zdraví se zdá jako nemožný úkol. Pokud však budete dbát na prevenci a případné nachlazení či rýmu začnete léčit s prvními příznaky, může se vám to povést.

Čerstvý vzduch a pohyb vám prospějí

Ať už sportujete rádi, nebo ne, pohyb je pro tělo a posílení imunity důležitý. Rozhodně byste na něj neměli zapomínat ani se zhoršujícím se počasím. Nemusíte hned začít běhat maraton. Vašemu organismu prospěje i svižná procházka na čerstvém vzduchu. Stačí, když půjdete z práce pěšky nebo se projdete při venčení psa. Nezapomeňte se dostatečně obléct, jinak si o nachlazení přímo koledujete.

Ovoce a zelenina jsou zdrojem vitaminů

Důležitou roli v posilování imunity hraje i vyvážený a pestrý jídelníček. Zejména ovoce a zelenina jsou cenným zdrojem vitaminů. Třeba takový pomeranč nebo křen obsahují velké množství vitaminu C, který pomáhá udržovat zdravý imunitní systém. Česnek je zase všeobecně známý jako přírodní antibiotikum a zapomínat byste neměli ani na vitamin D. Ten tělu v zimních měsících pro nedostatek slunce schází. Najdete ho třeba ve vaječném žloutku, rybím tuku či v mléce.

Med je osvědčený lék na všechno

Léty osvědčeným pomocníkem v boji proti bakteriím a virům je med. Elixír života, jak se mu často přezdívá, totiž obsahuje množství vitaminů a minerálních látek důležitých pro lidský organismus. Posiluje imunitní systém, zmírňuje příznaky nemocí dýchacích cest a podporuje trávení. Jako přírodní zdroj sacharidů navíc tělu dodává potřebnou energii. Ať už si ho namažete na chleba, rozpustíte v čaji nebo ho budete jíst po lžičkách, vaše tělo vám určitě poděkuje.

Spolehněte se na bylinky

Ani v zimě byste neměli zapomínat na pitný režim. Mít dostatek tekutin je pro tělo důležité, ať je venku jakékoli počasí. Nemusíte přitom zůstat jen u vody. Zdraví prospěšné vám budou zejména bylinkové čaje. Jako prevence i jako první pomocník vám skvěle poslouží například funkční čajová směs na průdušky, která obsahuje bylinky napomáhající obnovit správnou funkci dýchacího systému a posilující organismus.

Inhalování je prevence i lék

Při dlouhodobých problémech s respiračním onemocněním i při obyčejném nachlazení vám pomůže inhalování, které se využívá snad od nepaměti. Inhalování zmírní obtíže spojené s ucpaným nosem, prospěje dýchacím cestám a také poslouží jako prevence proti nachlazení.

Velmi účinné jsou aromaterapeutické inhalace. Do horké lázně stačí přidat pár kapek éterického oleje. Na uvolnění ucpaných dutin se hodí například eukalyptus, borovice lesní, myrta či máta peprná. Velmi osvědčená je také inhalace propolisu, který můžete zakoupit jak v surovém stavu, tak vo formě kapek. Poté se jen stačí naklonit nad mísu, zakrýt si hlavu ručníkem a zhlubok dýchat. Občas ručník zvedněte a nadechněte se čerstvého vzduchu, aby vám inhalace nebyla nepříjemná. Pokud připravujete inhalaci malým dětem je na místě velká opatrnost, uvědom te si že se jedná o velmi horkou páru. U malých pacientů není na škodu uvažovat o pořízení speciálního inhalátoru.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat