Prostreno.cz

Náhrada kravského mléka za rostlinné

Kdo by potřeboval kravské mléko, když existuje tolik rostlinných alternativ? A navíc jsou tak dobré!

Stále více lidí začíná dávat přednost rostlinnému mléku před tím živočišným. Ať už je to proto, že vaše tělo nedokáže mléko zpracovat, nebo proto, že jste se rozhodli už nepít mateřské mléko zvířat.

Alergie na mléko nebo intolerance laktózy?

Nesnášenlivost mléka se projevuje buď alergií na mléko nebo se označuje jako intolerance laktózy. Jsou to dvě odlišné zdravotní obtíže, které mají možná podobné příznaky, ale vznikají z různých příčin.

Alergie na mléko je vlastně reakce vašeho těla na bílkovinu kravského mléka. Je to nejčastější potravinová alergie, která se projevuje již v raném dětském věku, tedy v období do jednoho roku, kdy začínáme s příkrmy. Ve většině případů však tato alergie do tří let věku zmizí. Děti trpící alergií mají přísně zakázáno konzumovat mléko a mléčné výrobky.

Intolerance laktózy je nesnášenlivost mléčného cukru. Znamená to, že vašemu tělu chybí štěpící enzym laktáza, a tak zůstává mléko nerozložené ve střevech a působí nepříjemné potíže. Toto onemocnění je vrozené, ale začíná se projevovat až kolem desátého roku, u mladších dětí se téměř nevyskytuje. Na druhou stranu si obtíže spojené s intolerancí ponesete nejspíše celý život. I v tomto případě je doporučená bezmléčná strava.

Je tedy jasné, že pokud se nechcete mléka vzdát úplně, musíte hledat v jiné říši. My jsme pro vás připravili ty nejlahodnější alternativy mléka z říše rostlinné.

Ovesné mléko

Favoritem v oblasti rostlinného mléka je určitě ovesné mléko. Nejenom proto, že báječně chutná, ale také pro jeho přínos s ohledem na udržitelnost. Neobsahuje žádnou laktózu, mléčnou bílkovinu, ani soju.

Sojové mléko

Sojové mléko je klasika. Obsahuje kyselinu listovou, rostlinné bílkoviny a žádný cholesterol. Z praktického hlediska je oblíbenou náhradou kravského mléka ve spojení s kávou. Dá se totiž dobře napěnit, a proto se používá jako náhrada kravského mléka třeba do cappucina.

Mandlové mléko

Mandlové mléko je pro fajnšmekry, ale v posledních letech se také dostává do popředí popularity. Obsahuje velké množství super složek, vitaminů a velmi málo tuku. Bohužel nemá téměř žádné bílkoviny a jen málo vápníku. Dobře se ale hodí na vaření a pečení.

Rýžové mléko

Rýžové mléko je sladkou variantou kravského mléka. Je velmi bohaté na živiny, ale i na kalorie. Nicméně je bez laktozy, mléčné bílkoviny a glutenu, což je ideální pro všechny alergiky. Jeho chuť je lehce vodnatá a nasládlá, takže bude výborně chutnat ve všech sladkých dezertech nebo v müsli.

Kromě toho existuje ještě špaldové, kokosové a třeba konopné mléko. Pokud jste se rozhodli kravského mléka se vzdát, čeká vás sice trochu hledání než si vyberete rostlinné mléko podle vaší chuti, ale určitě to bude stát za to.

Nebo už rostlinné mléko používáte?  A jaké je vaše oblíbené?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat