Prostreno.cz

Ochranná síla zdravé bylinkové zahrady

Opět je to tady! Přichází období, kdy začínáte uvažovat o tom, jak ideálně využít truhlíky, květináče a záhonky. Co takhle v nich „ubytovat“ bazalku, chilli papričky, mátu nebo pažitku?

Už pomalu přemýšlíte nad tím, jaké druhy bylinek a koření si letošní sezonu na balkoně či zahrádce vysadíte? Zde jsou hned čtyři nenáročné a chutné alternativy, které mají prokazatelné léčebné účinky. Inspirujete se?

Bazalka prospěje nejen očím

Bazalka dodá nezaměnitelnou chuť těstovinám, pizze, polévkám, luštěninám a salátům. Vynikající je v kombinaci s rajčaty, mozzarellou a česnekem, přičemž si báječně porozumí také s kuřecím masem a rybami. První zmínky o ní pocházejí z daleké Indie, kde byla považována za posvátnou a božskou rostlinu. Toto ochucovadlo charakteristické vůně díky vyššímu podílu betakarotenu prospívá zraku i pokožce. Dále posiluje imunitní systém, zatímco může být použito jako lék na zažívací obtíže, horečku, nachlazení, nevolnost, zvracení, a dokonce i deprese.

Chilli papričky zahřejí a podpoří hubnutí

Namítáte, že nejste příliš zkušeným zahrádkářem? To vůbec nevadí, protože chilli papričky si ze semínek vypěstujete opravdu jednoduše. Vysévat je lze celoročně, klidně i za oknem, a to do sadbovacích tablet nebo substrátu. Přísada pálivé chuti stimuluje krevní oběh a předchází vzniku sraženin. Pověstná je také schopností utlumit bolest a urychlit metabolické procesy, čímž poskytuje lepší podmínky pro redukci váhy.

Máta jako dezinfekce

Kdysi se věřilo, že věnec z mátových listů pomáhá učencům v soustředění. Větrová bylinka byla rovněž vnímána jako prostředek zabraňující menstruaci, který funguje i jako repelent a afrodiziakum. Ani moderní věda nepopírá její pozitiva! Dle názoru odborníků napravuje pošramocené trávení, čistí krev, působí dezinfekčně, uvolňuje křeče a potlačuje migrénu. Souběžně příznivě ovlivňuje nervový systém a tlumí napětí svalstva.

Pažitku ocení alergici

Pažitka je potravinou i líbivou dekorací. Věděli jste, že zmírňuje symptomy alergií a zlepšuje náladu? Spojována je také s regulací škodlivého cholesterolu, což se samozřejmě jenom hodí. Obsažený vitamin K navíc posiluje kosti a bojuje proti infekcím. Tato živina je nezbytná také pro srážení krve i jaterní funkce.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat