Prostreno.cz

Konzumace rajčat by se neměla přehánět

Chcete silnější imunitu, mladší vizáž nebo ukázkový krevní tlak? Pak jezte rajčata. Ale dejte si pozor na množství, protože ve větší míře nahrávají pálení žáhy i vzniku ledvinových kamenů.

Ačkoli mnozí by přísahali, že rajčata spadají do zeleninové kategorie, z botanického hlediska jde o druh ovoce. Plody, kterých se v celosvětovém měřítku ročně sklidí více než 160 milionů tun, bývají neodmyslitelnou součástí salátů, těstovin, pizzy a některých polévek, ovšem dá se z nich připravit i pesto, koláč nebo domácí kečup. Jak s nimi obvykle nakládáte vy? A víte o jejich zdravotních bonusech a rizicích spojených s nadměrnou konzumací? Vezměme to ale popořadě…

Silnější imunita a mladistvá vizáž

Rajská jablíčka jsou bohatým zdrojem vitaminu C, přičemž jeden středně velký kousek obsahuje přibližně 28 procent jeho doporučené denní dávky. Tento vitamin má příznivý vliv na obranyschopnost, tudíž chrání před nachlazením a virózami. Zároveň zvyšuje energetickou hladinu, zlepšuje fyzickou výkonnost a pomáhá tělu zvládat stresové situace. Do souvislosti se ovšem dává i se zpomaleným biologickým stárnutím a kvalitnější pokožkou.

Zregulovaný cholesterol a ukázkový tlak

Nedávná japonská studie uskutečněná na Tokyo Medical and Dental University prokázala, že konzumenti jmenovaného šťavnatého ovoce vykazují nižší riziko arteriální hypertenze, zatímco se méně častěji potýkají s vysokým cholesterolem. Jedinečné složení rajčat tedy prokazatelně předchází poškození kardiovaskulárního systému. Ovšem pozor, souběžně eliminuje volné radikály, tlumí záněty a omezuje pravděpodobnost rakoviny. Znamená to tedy, že byste tyto plody měli jíst po kilech? To paradoxně vůbec ne, neboť i tady platí, že dobrého pomálu. Co vám hrozí, když to s nimi přeženete?

Trable s ledvinami i pálení žáhy

Odborníci nedoporučují servírovat si více než jedno rajče denně. Je to proto, že se v něm nachází kyselina jablečná a citronová, což jsou látky, které ve větší míře dokáží překyselit žaludek a způsobit pálení žáhy. Přítomný oxalát, tedy pokud ho je nadbytek, nahrává zase vzniku ledvinových kamenů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat