Prostreno.cz

Intoleranci na laktózu lze jednoduše rozpoznat

Po sklenici mléka vás rozbolí břicho a trpíte plynatostí? Pak máte zřejmě intoleranci na laktózu. Intolerance na laktózu je asi nejčastější potravinová nesnášenlivost na celém světě. Okolo 90 % všech lidí nedokáže mléčný cukr strávit. A víte, že ačkoli vaše tělo se neumí vypořádat s mléčným cukrem si můžete pochutnat?

Typické potíže po požití mléčných výrobků a mléka jsou plynatost, pocit plnosti, křeče a především průjem. Pokud nějakou z těchto obtíží trpíte, měli byste se nechat testovat na intoleranci. Také zápach z úst, neustálé říhání nebo nevolnost mohou poukazovat na laktózovou intoleranci.

Otestujte se

Malý test, než zamíříte k lékaři, si můžete vyzkoušet i doma. Po dobu několika dní nejezte žádné mléčné výrobky a nepijte mléko v žádné formě. Potom si nalijte sklenici mléka a celou ji vypijte. Pokud se u vás objeví nejdříve bublání v břiše následované dalšími příznaky, budete mít jasno.

V každém případě si ale nechte diagnózu potvrdit odborníkem – nejlépe nějakým gastroenterologem.

Diagnóza laktózová intolerance

Laktózová intolerance sice není nemoc, kterou by se dalo vyléčit, ale i na nedostatek enzymů se dá vyzrát. Je to možná trochu úmorné, ale zase nejde o zánik světa. Je to jednoduché – čím důsledněji se vzdáte veškerého mléčného cukru, tím méně budete mít obtíží. To znamená, že nejdříve musíte začít změnou jídelníčku. Laktóza totiž není jen mléko a mléčné výrobky, nachází se  také v mnoha dalších potravinách, obzvlášť v hotových jídlech. Při nákupu je tedy potřeba opravdu dobře číst popisky na obalech. 

Co můžete jíst při intoleranci?

Samozřejmě si můžete pochutnávat i s tímto onemocněním. V současné době je na trhu již celá řada alternativních produktů, takže za každý mléčný výrobek určitě najdete náhradu. Vzdávat se ale nemusíte úplně všech mléčných výrobků. Některé, jako například máslo nebo sýr, obsahují velmi málo mléčného cukru a navíc v malých dávkách vám určitě žádné velké problémy nezpůsobí. U sýrů platí – čím vyzrálejší, tím méně laktózy. Také různé kefíry, podmáslí, tvaroh a jogurt člověk snáší mnohem lépe, než se myslelo. Snášenlivost je ale velmi individuální, proto předtím než začnete utrácet nemalé peníze za bezlaktózové náhrady, zkuste si malý test snášenlivosti u každého svého oblíbeného produktu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat