Prostreno.cz

Cibule má nepřeberné množství využití

Nevíte, čím vyčistit připečený gril, aby byl znovu použitelný? Ulehčete si práci pomocí cibule. Ta vám přijde vhod také při nevolnosti, řezném poranění nebo návštěvě hmyzu, kterého se nemůžete zbavit.

O historii cibule lze říct jen to, že je plná zajímavostí. Ostatně, posuďte sami. V dávné minulosti se toto nenahraditelné ochucovadlo využívalo jako platidlo, afrodiziakum, při mumifikacích i jako protijed při hadím uštknutí. Pro některé národy bylo symbolem mravní dokonalosti, prostředkem ke zlepšení fyzické kondice nebo barvivem látek. K čemu můžeme cibuli použít v dnešní době? Možností je spousta!

Spolehlivý odpuzovač hmyzu

Co si budeme vykládat, aroma linoucí se z čerstvé cibule je poměrně těžký kalibr. Proč to ale neproměnit ve výhodu? V případě, že se k vám domů nastěhují mravenci, jejichž kolonie pobíhají po kuchyni a shánějí něco k snědku, je štiplavé aroma jen žádoucí, neboť nezvané návštěvníky odpuzuje. Tím se vlastně dostáváme k tomu, že pokud si potřete pokožku rozkrojenou cibulí, můžete dát na vědomí i klíšťatům, že jim u vás pšenka nepokvete.

Náplast s dezinfekčním účinkem

Kolikrát už se vám stalo, že jste se řízli a náplast jako na potvoru nebyla po ruce? V takových situacích myslete na to, že tenké vrstvy jmenované zeleniny dokonale přilnou k pokožce, přičemž téměř okamžitě zastavují krvácení. S čistěním rány se zdržovat vůbec nemusíte, protože tahle přírodní „bandáž“ obsahuje antibakteriální látky, proto funguje jako přirozené antiseptikum.

Čistidlo grilovacích roštů

Ano, počasí se konečně umoudřilo, takže vyznavači grilování mají pohotovost. Jak ale rošty zbavit připečených nánosů z minulé sezony? Gril lehce rozehřejte a potírejte kouskem čerstvé cibule, dokud s výsledem nebudete spokojeni. Dlouho to trvat nebude! Mimochodem, podobné ošetření lze aplikovat i na rezavé nože, kterým je třeba vdechnout původní vzhled i funkčnost.

Lék na nevolnost, který nezklame

Co si počít, když má člověk žaludek „jako na vodě“? Jednou z možností je nějaké farmaceutické léčivo proti nevolnosti. Nicméně i cibulová šťáva dokáže tomuto druhu nepohodlí zatnout tipec, a to už do 15 minut od konzumace. Sluší se dodat, že také zastavuje zvracení, což moc dobře věděly i naše babičky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat