Prostreno.cz

Přírodní lék ve formě nakládané zeleniny

Aniž by to naši předkové tušili, tak když se snažili najít způsob dlouhodobějšího uchování své úrody, vymysleli dokonalý lék proti řadě nepříjemných potíží. Nakládaná zelenina totiž není jen delikatesou, kterou rádi vítáme na našich talířích.

Křeče a dehydratace

Nakládaná zelenina je ideální svačinkou, pokud máme za sebou vyčerpávající trénink, potřebujeme doplnit elektrolyty a tím ulevit namoženým svalům, zmírnit svalové křeče nebo prostě jen doplnit sodík a hořčík v těle, který jsme po čas tréninku nebo horkého dne vypotili.

Pálení žáhy

Kyselý lák, do kterého nakládáme například okurky, umí navracet přirozenou kyselost žaludečních šťáv. Proto se konzumace nakládané zeleniny a láku skvěle hodí k řešení potíží s pálením žáhy.

U pálení ale ještě chvilku zůstaneme. Lák nám totiž umí pomoci nejen zevnitř, ale také zvenku. Díky schopnosti rychlé hydratace mí totiž báječně zklidnit popáleniny a rychle pomoci od bolesti.

Podpora trávení

V poslední době je čím dál více oblíbená metoda uchovávání potravin ve vlastní šťávě, která vznikne kvašením naložené zeleniny. Kvašením se v syrové zelenině zvyšuje obsah vitaminů a dále nakládaná zelenina obsahuje také mnoho enzymů, což má příznivý vliv na trávení.

Prevence rakoviny

Při kvašení dochází k množení mléčných bakterií, které hrají výraznou roli v podpoře imunitního systému. Bioaktivní obsah pomáhá v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus a chrání tělo proti infekcím. Je dokonce vědecky dokázáno, že je častá konzumace kvašené zeleniny prevencí rakoviny, a to díky obsaženým izotiokyanátům, což jsou látky, které vznikají procesem kvašení.

Vyrobte si „rychlokvašku“

Výroba kvašené zeleniny není žádná věda a nezabere vám více než půl hodiny. Stačí jen nakrájet vybrané druhy tvrdší zeleniny (mrkev, kedlubna, okurky, brokolice atp.), v míse je dochutit solí a trochou kmínu a míchat, dokud nezačne zelenina pouštět šťávu. Poté zeleninu silou napěchujte do čisté a uzavíratelné nádoby a nechte kvasit 3–5 dní při pokojové teplotě. Pak zeleninu uložte do lednice a můžete konzumovat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat