Prostreno.cz

Odpoledne plné potřebného elánu

Odpolední či poobědová únava, siesta, energetický pokles po druhé nebo těžký oběd. Ať už tomu říkáme jakkoli, čas od času každý z nás zažije okamžiky, kdy nám uprostřed odpoledne začne strmě ubývat energie. Zvýšená únava ale není jediným příznakem, můžeme se také cítit více podráždění, může nás bolet hlava či nás ovládne pocit, že nemyslíme jasně. Téměř jisté však je, že propad naší energie způsobí velikou chuť na cukr. Jak s tím bojovat?

Za odpolední pokles energie částečně můžou naše biologické hodiny. Energetická hladina se totiž během dne mění. „Nedostatek zdravého spánku nám snadno naruší či pozmění naše biologické rytmy. Abychom si udrželi dostatek energie po celý den, je potřeba mít řádný harmonogram spánku. Důležitými faktory jsou také potraviny, které jíme a čas, kdy je konzumujeme,“ říká Susan Bowerman, expertka na výživu.

Správné sacharidy

Odpolední únavu mohou způsobovat nevhodné živiny, které konzumujeme ve špatnou dobu. Pro zabezpečení dostatku energie se tělo spoléhá na hladinu krevního cukru, která téměř výhradně pochází ze sacharidů z potravy. Ovšem různé uhlohydráty mají rozdílné účinky. Pokud jíme sladká jídla či rafinované sacharidy, které jsou například ve slazených nápojích nebo v bílém chlebu, do krve se relativně rychle uvolní velké množství glukózy. I když tento nárůst energie může působit dobře, obvykle netrvá dlouho a začneme zase prahnout po nezdravé sladké svačině.

Naše tělo totiž dává přednost pomalejšímu a stabilnějšímu vstřebávání cukru. „Když mu neposkytneme vhodný zdroj živin, můžeme se výkonnostně celý den cítit jako na horské dráze. Po nezdravé sladkosti nám cukry a energie vyskočí rychle nahoru, a pak zase padají dolů a po doplnění dalšími špatnými cukry se totéž zopakuje. Proto je důležité získávat uhlohydráty ze zeleniny, ovoce či celozrnných výrobků, které naše tělo tráví déle. Tím pádem se nám cukr dostává do krve pomaleji a energie nám vydrží,“ vysvětluje Susan Bowerman, expertka na výživu.

Pravidelná strava

Důležitý je také příjem vyvážených živin v průběhu celého dne. Ti z nás, kteří vynechávají jídlo, prostě nemohou celý den fungovat. Když nejíme v pravidelných intervalech, hladina cukru v krvi klesá zároveň s energií. Na druhé straně nás o ni také připravuje přejídání během obědu. Protože, když jíme velká a těžká jídla, potřebujeme na jejich strávení také hodně energie.

Pitný režim

Svou roli sehrává také pitný režim. Dehydratace může ovlivnit naši náladu a schopnost jasně myslet. Po celý den bychom proto měli mít po ruce vodu a bylinné čaje a popíjet je.

Jídla bohatá na protein

Pokud nechceme být odpoledne malátní, ideální je k obědu sáhnout po vyvážených jídlech bohatých na protein. Hlavní jídlo dne by mělo obsahovat nízkotučné bílkoviny a dobré sacharidy, které poskytují stabilní zdroj energie. Vhodný je například míchaný zeleninový salát s grilovanou rybou nebo kuřecí maso s grilovanou zeleninou a hnědou rýží či proteinový koktejl s ovocem.

Nesmíme zapomínat ani na odpolední svačinu s obsahem bílkovin. Nahrazovat ji velkou večeří není dobrý nápad. Báječně fungují proteinové koktejly či tyčinky. Vhodný je také jogurt s ovocem, zelenina s humusem nebo plechovka tuňáka s hrstkou cherry rajčat. Kombinace proteinu a prospěšných uhlohydrátů opět pomůže zamezit odpolednímu propadu energie.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat