Prostreno.cz

Trvanlivé ovoce a zelenina

Snažíte se teď nakupovat méně často, abyste cesty do veřejných prostor omezili jen na nezbytné minimum? Dají se jablka, zelí či brambory s klidem skladovat i několik týdnů? To víte, že ano. A protože mají fantastické účinky na lidské zdraví, je třeba mít jich zásobu!

Jistě se v obchodě zřejmě soustředíte na potraviny s delší trvanlivostí, které vám doma chvíli vydrží. Tak samozřejmě, že těstoviny, rýže, mouka, cukr, sůl a med dokážou přežít i apokalypsu, ale co třeba ovoce a zelenina? Na těchto druzích si pochutnáte v čerstvém a neporušeném stavu i za pár dní!

Jablek není nikdy dost

Existuje mnoho důvodů, proč konzumovat jablka. Víte, že tyto plody zabraňují vzniku zubních kazů, zatímco poskytují prevenci před Parkinsonovou chorobou i rakovinou? Zároveň omezují pravděpodobnost diabetu, předcházejí depresím a přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu. Díky vysokému podílu vlákniny také detoxikují a podporují trávení. V chladničce je můžete mít klidně i měsíc, aniž by se to na nich nějak dramaticky podepsalo.

Také zelí vydrží poměrně dlouho

Nejen výše zmiňovaná jablka mají léčivé schopnosti, i zelí nabízí zajímavé bonusy. Platí totiž za zprostředkovatele dlouhověkosti! Američtí vědci se na základě výzkumu, jehož poznatky publikoval magazín American Journal of Clinical Nutrition, domnívají, že lidé, kteří konzumují pravidelně zelí, vykazují nižší riziko předčasného úmrtí. Sluší se podotknout, že tato nízkokalorická brukvovitá zelenina zlepšuje nejen imunitní systém, ale i kvalitu pokožky. Pokud ji ubytujete v ledničce, na její spotřebování máte minimálně dva týdny.

Ani na brambory nemusíte spěchat

V chladu a suchu (nikoli tedy v lednici), lze brambory uchovávat několik týdnů. Což je dobře, protože i když jsou hodně podceňované, mají fantastický nutriční profil. V něm není nouze o spoustu vlákniny, antioxidantů, vitaminů a minerálů, proto o příznivých účincích na zdraví nemůže být pochyb. Lidoví léčitelé nedají dopustit ani na alternativní medikament v podobě bramborové šťávy, která podle nich mírní pálení žáhy a pomáhá při žaludečních vředech, přičemž ulevuje při revmatismu, nachlazení a zánětu dutin.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat