Je kulinářství vaším velkým koníčkem? Pak si jistě potrpíte na nejrůznější ochucovadla, byliny a koření. Právě proto by vaše zásoby neměly být ochuzeny o šafrán, který tělu v mnoha směrech prospívá.
Prapůvod šafránu lze nalézt v západní Asii. Po celá tisíciletí se využíval jako léčivo, barvivo, složka parfémů i ochucovadlo pokrmů. A odkud pramení jeho vzácnost? Než se vyprodukuje 1000 gramů tohoto koření, zpravidla to trvá i 400 hodin. Z jednoho květu se totiž dají získat pouze tři nitkovité blizny. Na jeden kilogram sušeného šafránu tedy připadá přibližně 100 tisíc květů. Proč se vyplatí mít tuhle cennost mezi svými kuchyňskými přísadami? Její zdravotní benefity mluví asi za vše…
Výkonný antioxidant, který jen tak nenajdete
Šafrán obsahuje působivou řadu antioxidantů, které ochraňují buňky před volnými radikály i oxidačním stresem. Tyto sloučeniny mají také antidepresivní účinky, snižují riziko rakoviny, předcházejí poškození mozku, tlumí záněty a zlepšují paměť.
Konec zla nazývaného PMS
Premenstruační syndrom je takovým ryze ženským „prokletím“. Znáte až moc dobře stavy podrážděnosti, které jdou ruku v ruce s únavou a permanentní citlivostí prsou? Tak to se vám jmenovaná ingredience obzvlášť bude hodit. Dokáže posloužit jako báječný „tlumič“ všemožných protivných příznaků PMS, zatímco usměrní hladiny rozbouřených hormonů.
Nezbytný pomocník při hubnutí
Uvedenou voňavou surovinu oceníte i při dietních přípravách na plavkovou sezonu. Jistá americká studie prokázala, že jedinci, kteří ji konzumují pravidelně, vykazují snížené chutě k jídlu. To nepochybně přispívá k menšímu indexu tělesné hmotnosti i štíhlejším křivkám v oblasti pasu.
Blaho pro srdce, které se vám vyplatí
Šafrán svým jedinečným složením podporuje i kondici kardiovaskulárního systému, protože přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu, přičemž upravuje krevní tlak. Rovněž má pozitivní vliv na tepny, neboť zabraňuje hromadění nežádoucího plaku, čímž omezuje pravděpodobnost srdečních chorob.
Sledujte nás na sociálních sítích: