Prostreno.cz

Jak spíte, takoví jste

Ať už na břiše, na zádech nebo na boku – víte, co o sobě můžeme prozradit ve spánku? Řekni mi, jak spíš a já ti řeknu, jaký jsi. Naše poloha ve spánku může o naší povaze prozradit ledacos.

Minimálně to tvrdí americký psycholog a autor knihy „Sleep positions: The Night Language of the Body“ (Spánková poloha: Noční řeč těla) Samuel Dunkell. Zjistil, že naše chování během spánku, tedy přesněji naše poloha, ve které v noci spíme, je úzce spjata s našimi povahovými vlastnostmi. Například kdo spí na břiše, má sklony k perfekcionismu a ten, kdo na zádech, je zase otevřený a sebejistý.

Dunkell ve své knize píše, že většina lidí tíhne celý život k jedné určité poloze. Tato oblíbená poloha se údajně vyvíjí do věku sedmi let, a pak už zůstává favoritkou až do konce života.

Poloha na boku/embryonální poloha

Kolena jsou pokrčená, hlava na stranu, tělo stočené do klubíčka, paže objímají polštář nebo jsou položené k nohám. Tuto polohu upřednostňuje okolo 60 % lidí. Podle Samuela Dunkella jsou takoví lidé nejistí, bojácní a při kontaktu s cizími lidmi se drží raději zpátky. Kromě toho vyžadují ochranu, jsou zranitelní a často také zavislí na druhých. Tohle ale neradi ukazují, proto navenek působí většinou tvrdším dojmem než ve skutečnosti jsou. Pokud mají nohy přitážené hodně vysoko, svědčí to o jejich kreativitě a emocionalitě. Takoví lidé potřebují ve svém životě nějaký bod, kolem kterého se jejich svět točí – jako například rodina.

Semifetální poloha

Tělo je na boku, ale není tolik stočené jako při embryonální poloze, a kolena jsou pokrčená jen lehce. Lidé v této poloze jsou rozvážní, přizpůsobiví a poradí si s potížemi lépe než ostatní. Jsou spontánní a flexibilní, rádi zkouší něco nového a jsou pro každou zábavu. Obecně patří k šťastným lidem; také mají zdravý rozum a dobrý pud sebezáchovy. 

Poloha na břiše

Obličej míří dolů, ruce jsou kolem hlavy nebo polštáře, nohy jsou natažené a lehce až hodně roztažené. Spánek v této poloze si oblíbilo pouhých 16 %. Vypovídá o nich, že jsou pořádní, ctižádostiví, dochvilní, předvídatelní a mají sklon k perfekcionismu. Mají rádi překvapení, ale nesnášejí, když se někdo vměšuje do jejich záležitostí. Jsou často dominantní a rádi nechají druhé, aby skákali, jak oni pískají.

Poloha na zádech

Záda na matraci, brada k peřině, nohy roztažené jen minimálně, paže položené podél těla. Této poloze se říká „královská“. Takoví lidé jsou sebejistí, sebevědomí, otevření a nedočkaví a jdou životu naproti. Cití se neporazitelní a často jsou to egoisti. Hlavně jedináčci nebo mazánci mají tendence spát v této poloze.   





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat