Prostreno.cz

Když tělo dává najevo nedostatek příjmu zeleniny

Ruku na srdce – jíte dostatek zeleniny? Pokud na sobě pozorujete následující symptomy, pak pravděpodobně ne…

Česká společnost pro výživu doporučuje sníst denně okolo 400 gramů zeleniny. Ale upřímně – v hektice všedního dne, kdy není čas vařit a člověk sáhne po něčem „rychlém“, to s konzumací zeleniny nevypadá moc dobře. Tyto znaky vám prozradí, zda byste měli brokolici, mrkev a hrášek jíst častěji.

Trpíte na modřiny

Pokud se vám modřiny dělají nezvykle lehce, může to být znak nedostatku vitaminu C. Ten je důležitý pro mnoho ochranných funkcí těla. Jezte proto citrusové ovoce, brokolici a hodně papriky.

Jste pořád unavení

Především pokud tělu chybí vitaminy řady B, vysílá signály jako ospalost, vyčerpání a poruchy soustředěnosti. Abyste zase zásoby vitaminu B doplnili, konzumujte luštěniny jako fazole a čočku, ale také chřest a tmavou listovou zeleninu.

Pořád ve stresu

Stres se stal už součástí běžného života. Ale způsob, jak se k vlastnímu tělu chováme a jaké potraviny mu dodáváme, ovlivňuje, jak na stres tělo reaguje. Při nedostatku vitaminů hrozí tělu častější zánětlivá onemocnění, které se pak mohou projevovat třeba jako potíže s trávením. Tady nejvíce pomáhají antioxidační potraviny jako tmavé bobuloviny, rajčata, avokádo, mrkev a cibule.

Trápí vás svalové křeče

Pokud často trpíte svalovými křečemi, je to znak pro nedostatek draslíku. Nejlépe vám draslík dodají luštěniny, mrkev, kedlubny, dýně a papriky, ale také všechny druhy zelí. A u ovoce dávejte přednost meruňkám a banánům.

Máte neustálý hlad

Ovoce stejně jako zelenina jsou doslova nabité vlákninou, která dokáže zasytit na dlouhou dobu, a navíc je dobrá pro zažívání. Kdo ale konzumuje zeleniny málo, má častější chutě, které se většinou snaží uspokojit sladkostmi. Místo čokolády mlsejte raději jahody nebo ananas, jednak si ušetříte zbytečné kalorie, a navíc do těla dostanete porci vitaminů.

A nejjasnější signál ze všech, že jíte málo zeleniny, je chybějící barevnost na talíři. Ideálně byste měli u každého jídla mít na talíři polovinu zeleniny, tak si zajistíte optimální přísun vitaminů a minerálních látek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat