Prostreno.cz

Dopřát tělu dostatek vody se vyplatí

Lékaři, výživoví poradci i trenéři stále dokola radí pít dostatek tekutin. Ale víte vlastně proč?

Denně bychom měli vypít 1,5 až 2 litry tekutin, nejlépe vody nebo neslazeného ovocného čaje. To se dočtete v téměř každém odborném článku o zdraví a fitnes. Ale v podstatě jednoduchá rada upadá často v běžném životě do zapomnění. To si dáme tady limonádu, támhle džus – a najednou je večer a vy zjistíte, že jste se moc nenapili. A přitom všichni z biologie dobře víme, že člověk sice dokáže vydržet několik dní bez jídla, ale bez vody ne. Voda je totiž nezbytná…

Ale k čemu jsou všechny rady expertů, když je nakonec nemůžeme dodržet? Abychom vám dokázali, jak důležitý opravdu je dostatek tekutin, dali jsme dohromady následující argumenty. Uvidíte, že po jejich přečtení bude pro vás dodržování pitného režimu mnohem snadější.

Občas si zahřešte

Naše tělo se skládá ze zhruba 70 % vody. A měli bychom mu dodávat tekutiny, abychom ztráceli přebytečné kilogramy. Protože tělo při přijímání a zpracování vody spaluje kalorie. Také proto radí fitnes poradci, abyste vypili před snídaní, obědem, večeří a nakonec i před spaním půl litru vody – a rázem máte splněnou denní kvótu. Kromě toho je odbourávání tukových polštářků bohužel doprovázeno i uvolňování jedovatých látek. A ty musí voda z těla vyplavit, aby šla kila dolů zdravě.  Takže si pak klidně můžete občas dát kousek čokolády, aniž byste měli špatné svědomí. Tělo si s tím totiž hravě poradí.

Obujete oblíbené boty

V létě nám pití tekutin nepřipomínají jen vysoké teploty, ale také pohled na naše ruce a nohy. Protože pokud jsou nateklé, volá tělo o pomoc. Pak jste totiž pili opravdu málo! Zní to zvláštně, ale je to tak. Pokud tělo nedostává pravidelně napít, najede na modus pro přežití a raději začne ukládat alespoň to, co má, aby mohlo zajistit zásobování důležitých orgánů.

Vaše pleť září

Bohužel nedostatky pleti nejsou jen otázkou predispozic. Dobrá zpráva je, že nad pupínky a celulitidou vyhrajete tím, že budete dostatečně pít. Opravdu už jen tenhle jednoduchý trik pomůže, aby se vaše pleť zase rozzářila i bez make-upu. Každá jednotlivá buňka je nositelem vody, takže pokud máte mdlou a šedivou pleť, můžete se těšit na „push-uo efekt“, který vám dostatečný přísun tekutin zajistí. 

Vyplavíte z těla jedy

Tělo nepotřebuje vodu jen k zajištění tělesných funkcí. V první řadě mu tím umožníte vyplavit z organismu přes ledviny a močové ústrojí všechny škodlivé látky. Tmavá moč je tak znakem nedostatečného zásobení. Čím světlejší je moč, tím zdravější je vodní hospodářství a tím lépe funguje také látková výměna. A když už mluvíme o škodlivých látkách – pokud do vody přidáte šťávu z aloe, dodáte tělu skoro 150 různých protizánětlivých látek.

Práce je efektivnější

Myslíte si, že se právě nemůžete soustředit na práci, protože máte hlad? Ne, spíše to bude tím, že jste málo pili. Skutečně nám tělo chce něco říct, pokud se nedokážeme dobře soustředit. Protože mozek řídí přes hormony náš pocit žízně. A když musí neustále bít napoplach, abychom ho zásobili všemi životně důležitými látkami, je to na úkor naší soustředěnosti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat