Prostreno.cz

Proti stresu pomáhá pečení

Jste pod tlakem, protože vás nervuje šéf i množství úkolů, kterými vás zahlcuje? Na to je parádním lékem zástěra! Proč je kreativní činnost v kuchyni tak zatraceně uklidňující?

V českých a moravských zemích vždy patřily koláče a další sladké moučníky k tradičnímu místnímu folkloru. Zatímco kdysi si hospodyňky musely vystačit jen s moukou, máslem, sezonním ovocem a potravinami, které se daly uchovávat i přes zimu, dnes má člověk k dispozici veškeré ingredience, na jaké si jen vzpomene. A to je výzva! Ostatně, už jste slyšeli o tom, že pečení pomáhá na stres a deprese jako máloco?

Činorodostí k pocitům skutečného blaha

Těsto, vařečka, mísa a trouba. Říkáte si, co tohle všechno může mít společného s úlevou při nervozitě? Tak jasně, v zástěře by zřejmě antidepresivum hledal asi málokdo. Nicméně psychologové svorně poukazují na to, že když se jeden může kreativně „vyřádit“, jeho psychiky se volná ruka tvořivosti dotkne více než blahodárně. Své ovšem udělají i používané suroviny, respektive jejich aroma.

„Vůně některých druhů koření jsou nadmíru uklidňující a ještě evokují vzpomínky na staré dobře časy. Týká se to třeba vanilky, hřebíčku nebo skořice,“ vysvětluje americká psycholožka Mary McNaughton-Cassill s tím, že čichové buňky ovlivňují i ty oblasti mozku, jež řídí emoce nebo paměť. Odbornice, která kromě jiného poskytuje konzultace i obětem nejrůznějších živelných katastrof, se vůbec netají tím, že vnímá pečení jako jeden z nejlepších antistresových prostředků. Zčásti prý i z toho důvodu, že potěšení z chutného výtvoru svede s náladou opravdové divy.

Mňam, já jsem ale šikula!

„V dnešním moderním světě nás hodně stresuje skutečnost, že naše zaměstnání nepřináší žádný hmatatelný výsledek. Angažujeme se celé dny, kupříkladu ve zdravotnictví, účetnictví, pojištění nebo vzdělávání. Ovšem nemáme se jak přesvědčit o tom, jakých konkrétních úspěchů jsme dosáhli. A všichni přece potřebujeme vidět nějaké pozitivní odezvy vynaloženého úsilí,“ říká jmenovaná specialistka. Tím Mary McNaughton-Cassill naráží na skutečnost, že jakmile ochutnáte plody své práce, zabrnká to na správné duševní struny a blažená radost se dostaví co nevidět. No vida, pečení je tedy vážně léčivé!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat