Prostreno.cz

Pití zeleného čaje v různou dobu má různé účinky

Můžete si dát zelený čaj kdykoli se vám zachce? Takhle jednoduché to opravdu není. Proč byste jím neměli zapíjet jídlo a co je pravdy na tom, že připraví vaše tělo do režimu spánku?

O blahodárných vlastnostech zeleného čaje moc dobře věděli již starověcí panovníci, kteří ho vnímali jako zázračné léčivo. Ovšem i v dnešní době vám jeho popíjení může pomoci. Je známo, že působí proti rakovině, přispívá k regulaci cholesterolu a podporuje hubnutí. Dále zlepšuje dentální zdraví, posiluje obranyschopnost a dodává energii. Skoro to vypadá, že člověk by měl zelený čaj „užívat“ od rána do večera, viďte? Jenže takhle to nefunguje. V jakých situacích jeho šálek spíše uškodí?

Ranní občerstvení s sebou nese rizika

Někdo si bezprostředně po probuzení dává kávu, zatímco jiný volí raději čaj. Ovšem v případě toho zeleného to nejspíš není dobrý nápad. Ve stručnosti by se takto dal citovat závěr jisté americké studie. Z té totiž vyplývá, že je-li tento nápoj konzumován na lačný žaludek, může mít nepříznivé účinky na játra.

Hned po jídle? I to si rozmyslete

Mnoho lidí má ve zvyku dopřávat si zmíněný čaj při jídle nebo hned po něm, neboť se domnívají, že s jeho pomocí budou přijatou stravu lépe trávit, čímž předejdou nadýmání, nevolnosti a dalším obtížím. Tak je pravda, že zelený medikament má pozitivní vliv na metabolické funkce, nicméně podle odborníků obsažené katechiny narušují správné vstřebávání železa. A to by mohlo jedincům s anémií pěkně „zatopit“. Kdy si na něm tedy pochutnat? Ideálně dvě hodiny po hlavním chodu, říká se ve vědecké profesi.

Večerní doušek slibuje probdělou noc

Slyšeli jste, že zelený čaj uklidňuje mysl, proto zkvalitňuje spánek? Pravdivá je pouze polovina této informace. Jeho přírodní aminokyselina L-theanine skutečně stimuluje mozkové vlny spojené s relaxací, ale na stranu druhou jednoho udržuje v bdělém stavu. Noční odpočinek by mohl podstatně oddálit i přítomný kofein, takže si na tenhle životabudič nechte ve večerních hodinách raději zajít chuť. Tedy alespoň pokud se potřebujete dobře vyspat…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat