Prostreno.cz

Pepř snižuje zdravotní účinky kurkumy

Konzumujete pravidelně kurkumu s pocitem, že vašemu tělu nesmírně svědčí? Jak se to vezme. Pokud ji totiž nesmícháte s pepřem či olivovým olejem, její účinky jsou takřka mizivé. Proč? A čím to lze zlepšit?

Není pochyb o tom, že kurkuma patří mezi nejzdravější koření vůbec. Za její tmavě žlutou barvou stojí pigment zvaný kurkumin, kterému se připisují ty nejmocnější léčebné schopnosti. Právě díky němu toto ochucovadlo tolik prospívá kardiovaskulárnímu systému, mozkovým funkcím a metabolismu, přičemž tlumí záněty, posiluje imunitu, zlepšuje průtok krve a zachovává kvalitní pokožku. Nelze se tedy divit, že je tolik doporučováno. Používáte ho ale správně?

Fakta, o kterých možná nemáte tušení

Možná si myslíte, že čím více ho budete konzumovat, tím zdravější budete. Ano, selský rozum velí tomuto tvrzení bezpodmínečně věřit, nicméně celá věc se má trochu jinak. Výše zmíněný kurkumin je totiž pro tělo poměrně špatně absorbovatelný. Celá řada vědeckých studií provedená na lidech i zvířatech prokázala, že bez ohledu na dávkování je jeho koncentrace v krvi, moči a periferních tkáních velice nízká, což dramaticky snižuje jeho léčivý potenciál. Existují však hned dvě možnosti, jak biologickou dostupnost této prospěšné látky navýšit.

Kombinace s pepřem jako první varianta

„I když lidé snědí hodně kurkumy, a to i během jedné hodiny, v jejich oběhu zůstává jen malé množství kurkuminu, protože játra se ho aktivně snaží vyloučit. Tento proces však může být potlačen, pokud je koření zkombinováno se čtvrtinou lžičky pepře. To vše díky obsaženému piperinu,“ vysvětluje lékař Santosh Kumar Sukumaran, který svou praxi provozuje v centru Londýna.

O slovo se hlásí tuk

Kurkuma je rozpustná v tucích, což je výhoda. Když ji tedy smícháte kupříkladu s olivovým nebo kokosovým olejem, lymfatickým systémem pronikne přímo do krevního řečiště, čímž játra vlastně „obejde“. Dle názoru výše jmenovaného odborníka uděláte ještě lépe, když vámi zvolený olej navíc i trochu zahřejete, neboť teplo biologickou dostupnost navýší o mnoho procent.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat