Prostreno.cz

Esenciální oleje vhodné do letních veder

Léto je tady a teploty stoupají. Taky se děsíte třicítek, nebo dokonce čtyřicítek? Zchlaďte svoje tělo i mysl s pomocí éterických olejů!

S příchodem prázdnin mnozí hledají způsoby, jak se nepřehřát. Pomáhají minerální rozprašovače (ideálně vychlazené z ledničky) či otírání předloktí, obličeje a nohou vlhčenými ubrousky (nebo těmi papírovými, které pár hodiny odpočívaly v mrazáku). Možností je ale víc. A voňavých!

Letní nezbytnosti v malých lahvičkách

Esenciální oleje jsou čistou podstatou konkrétní rostliny, extrahované destilací. Obvykle se používají pro aromaterapii, masáže a koupele. Ředěné nosným olejem, kupříkladu kokosovým nebo mandlovým, je většinou lze nanášet na pokožku i přímo. Vždy však odzkoušejte snášenlivost éterických olejů 24 hodin před jejich použitím.

Kapku „éteráku“ smíchejte s již zmíněným rostlinným olejem a natřete směs na kůži. Pokud se do druhého dne neobjeví alergická reakce, je olej bezpečný. V závislosti na konkrétní rostlině, ze které olej pochází, je schopný řešit všechno od narušeného trávení až po včelí bodnutí. Některé druhy mají i zvláště silné chladicí účinky, takže jsou báječným letním spojencem. Které to jsou?

Levandulový éterický olej

Podle ajurvédy levandule snižuje teplo v těle a také „potlačuje teplo v mysli“. Těžko říct, co si zrovna pod přehřátou mozkovnou představit, nicméně vdechování kapek přímo z lahvičky nebo vtírání levandule do zápěstí a čela zmírňuje bolesti hlavy způsobené velkým teplem. Levandule ochlazuje organismus, navíc celkově osvěžuje a ničí bakterie.

Máta peprná

Silice z máty peprné nabízí mrazivou a osvěžující úlevu. Mentol, hlavní složka máty, má sílu jako hrom. Opět stačí otevřít lahvičku a vdechovat, ale můžete také aplikovat pár kapek na zadní stranu krku. Osvědčuje se i namočení obkladu do ledové vody, samozřejmě zase s několika kapkami této báječné silice. Jenom pozor, máta patří k olejům s největší dráždivostí, nemusí vám sednout.

Santalové dřevo

V ájurvédě je známo, že santalové dřevo potlačuje plameny ohnivého prvku. Obnovuje klid a jasnou hlavu, která je přetížená vinou tepla a frustrace. Santalové dřevo zároveň mírní nadměrné pocení a má přirozeně antiseptické účinky, takže se dá považovat za přírodní dezinfekci. Použití je přitom stejné jako v předchozích případech.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat