Prostreno.cz

Trávení odlehčí mléčné produkty

V období grilovaček často konzumujeme zvýšené množství masa a pečiva, a tak je zapotřebí občas odlehčit trávení. Poradíme vám, jak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, abyste se zase dostali do formy a cítili se fit... A s našimi recepty se navíc budete olizovat až za ušima!

Blahodárné účinky na zažívání mají především zakysané, tedy fermentované, produkty, které udržují tělo ve formě. Pomáhají srdci a imunitnímu systému, podporují trávení, předcházejí zánětům, čistí organismus a přispívají k hubnutí. Jedná se zejména o zákysy, jogurty či kefíry, které lze do jídelníčku zařadit různými způsoby.

Zákysy prospívají imunitě

Dobrou službu prokážou zakysané výrobky již při snídani, kdy je lze obohatit čerstvým nakrájeným (nebo rozmixovaným) ovocem, vločkami či ořechy. Obzvlášť po ránu je zapotřebí žaludek nezahrnout zbytečně těžkým jídlem, ale zároveň dodat organismu dostatek energie. Snídaně může tvořit pětinu až čtvrtinu denního energetického příjmu – a to, jak člověk nastartuje den, často předurčí i jeho průběh. Zakysané mléčné výrobky se ale dají využít i dalšími způsoby v průběhu celého dne. Mohou se stát součástí teplých pokrmů: Zakysaná smetana zjemní a zahustí polévky, jogurtem můžete nahradit majonézu při přípravě salátů anebo z nich vytvořit chutný dip, kefír je zase skvělou ingrediencí při pečení – vykouzlíte díky němu jemné odlehčené muffiny, vláčnou buchtu i výborný dort.

Kysané mléčné výrobky včetně zákysů mají na konci data trvanlivosti obsahovat alespoň 106 živých mikroorganismů v 1 gramu výrobku, u jogurtů je toto množství deset na sedmou v jednom gramu, jak stanovuje legislativa. Fermentované produkty udržují v pořádku takzvaný mikrobiom, tedy skupinu střevních mikroorganismů, jejichž počet je až šestkrát vyšší než počet buněk lidského organismu. Střevní mikroflóra následně ovlivňuje imunitní a kardiovaskulární systém.

Lehké sýry pro vaše zdraví

Své místo v odlehčeném jídelníčku zaujímají rovněž některé sýry. Patří mezi ně zejména lehká a čerstvá ricotta, kterou lze zpracovat různými způsoby, ať už nasladko či naslano. Využití najde v dezertech a je skvělým pomocníkem při vaření, protože hlavním jídlům dodává jemnost. Vyrábí se z mléčné syrovátky, je bohatá na bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou a obsahuje snadno vstřebatelný vápník, vitaminy B1, B2, B3, vitamin A, minerální soli, zejména sodík, draslík a fosfor. Navíc má omezené množství tuků a kalorií, takže se po ní nepřibírá.

Také cottage má vysoký obsah proteinů, proto zasytí, zároveň však 100 g tohoto sýru obsahuje pouze přibližně stovku kalorií. Obsahuje rovněž minerální látky, zejména vápník a fosfor. Chutná jak s celozrnným chlebem a pažitkou, tak i s medem nebo ovocem. Připravit z něj lze i výborný dressing (stačí rozmixovat např. s česnekem a bylinkami) či pomazánky. Na rozdíl od tvarohu neobsahuje tolik sodíku, takže je vhodný pro každodenní konzumaci.

A když už je řeč o lehkých sýrech, zapomínat bychom neměli ani na mozzarellu. Typický italský výrobek si získává stále více příznivců i v české krajině – navíc je tento produkt vhodný také pro diabetiky, vegetariány a ty, kdo si hlídají kila (má však více kalorií než cottage, cca 250 na 100 g). Chutná v zeleninových i těstovinových salátech, zapečená nebo „jen tak“ s rajčaty...

Zeleninový tataráček s mozzarelou

Budete potřebovat:

  • 90 g mozzarelly
  • sůl
  • olivový olej 
  • 2 lístky bazalky
  • 2 červené a 2 žluté papriky
  • cherry rajčata
  • červenou čekanku

Příprava: Mozzarellu pokrájejte na kostičky, lehce osolte, zakápněte olivovým olejem a přidejte nadrobno pokrájenou bazalku. Papriky nakrájejte nahrubo, osolte, zakápněte olivovým olejem a dejte péci do trouby. Jak začnou okraje paprik lehce černat, vyndejte z trouby a na chvíli vložte do igelitového sáčku. Papriky se opotí a půjdou lépe oloupat. Poté papriky oloupejte a pokrájejte na kostičky, přimíchejte nadrobno nakrájená cherry rajčata a červenou čekanku. Směs promíchejte a dle chuti dochuťte solí a olivovým olejem. Podávejte s předem připravenou mozzarellou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat