Prostreno.cz

Quinoa je prospěšná i pro nedietáře

Máte pocit, že quinoa je dobrá jenom pro dietáře? Omyl. Představuje prevenci migrény, omezuje riziko srdečních chorob, ulevuje při astmatu a udržuje zdravé tkáně. Co dalšího jste o této superpotravině nevěděli?

Quinoa neboli merlík čilský je nenápadná, ale nutričně velice bohatá rostlina. Její naprosto jedinečné složení si pochvalují nejen výživoví poradci, ale i inženýři z NASA (Americká vládní agentura pro letectví a vesmír). Ti se totiž domnívají, že je vhodnou potravou pro astronauty, kteří se účastní dlouhých vesmírných letů. Přestože se tato plodina, jež byla pěstována již před pěti tisíci lety, využívá jako obilovina, mezi pravé obiloviny vlastně nepatří. Ovšem ruku na srdce, záleží na tom? Důležité jsou její famózní účinky! Například?

Prevence migrény

Patříte mezi ty, které často sužuje migréna? Pak je pro vás quinoa ideální součástí jídelníčku. Díky vysokému podílu vitaminu B2 pomáhá rozšiřovat krevní cévy, čímž podstatně snižuje pravděpodobnost úporných bolestí hlavy.

Velmi prospívá svalům i kostem

Jmenované potravině rozhodně nelze upřít, že patří mezi štědré zprostředkovatele bílkovin. Ty se zmiňují hlavně v souvislosti s hubnutím, zároveň ale dodávají energii, podporují budování svalů, zasahují do produkce hormonů, posilují hosti a udržují zdravé tkáně. Proteiny také přispívají k regulaci tlaku a chrání cévy před poškozením, čím omezují riziko kardiovaskulárních chorob.

Rychlá úleva od astmatu

Astma je chronické onemocnění, s nímž se dle statistik aktuálně potýká něco kolem jednoho milionu našinců. Jste-li jedním z nich i vy, možná by vás mohly zajímat poznatky americké studie zveřejněné v magazínu International Archives of Allergy and Applied Immunology. Ty sdělují, že sloučenina kvercetin, jíž má uvedená plodina doslova na rozdávání, uvolňuje svaly dýchacích cest a tlumí symptomy astmatu.

Ukázkové trávení

Quinoa vás obohatí i o vlákninu. Proč je to dobře? Tato cenná složka výživy stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Je tedy efektivním lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání a nevolnost. Dlužno dodat, že vláknina rovněž zabraňuje akumulaci toxinů a odpadních produktů ve střevech, takže se podílí na detoxikaci organismu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat