Prostreno.cz

Mnohdy zatracovaný kofein chrání kardiovaskulární buňky před poškozením

Dost dlouho se říkalo, že káva srdci škodí. Teď se ale věří tomu, že kdo ji pije, ten se může vyhnout infarktu. Už se vám vaří voda?

Máte dilema, zda si dát další kávu, když jste už přesáhli svůj denní kofeinový limit? Tak je pravda, že o konzumaci černého zlata se v posledních letech nemluvilo zrovna v superlativech. Někteří odborníci s vážností v hlase varovali, že tento nápoj dráždí žaludek, způsobuje úzkost a spánkové poruchy, ohrožuje funkce reprodukčních orgánů a spouští bolesti hlavy. Jiní poukazovali spíše na to, že dehydratuje, zhoršuje jemnou motoriku a nesmírně škodí srdci. Už jsme toho o kávě slyšeli tolik! Ovšem časy se mění. A s nimi i její pověst.

Včera bylo včera a dnes je dnes

Ten, kdo sleduje vědecké studie a jejich poznatky, je mnohdy „zmatený jak lesní včela“. To, co experti ve svých výzkumech považují za blahodárně prospěšné, je záhy zase neuvěřitelně škodlivé. A naopak. Platí to také v případě kávy, neboť i ona dostala novou „nálepku“. Z původního nepřítele kardiovaskulárního systému je teď jeho schopný ochránce. Jak to?

Káva na předpis? 

Závěry poměrně nedávné studie, o kterých informuje magazín PloSe One, sdělují, že káva předchází poškození srdce, protože obsažený kofein podporuje pohyb regulačních proteinů do mitochondrií, čímž zlepšuje jejich funkce a ochraňuje buňky kardiovaskulárního systému před zkázou. Jinými a mnohem jednoduššími slovy - káva omezuje pravděpodobnost vývoje srdečních chorob. A prý rozhodně ne málo, míní odborníci.

„Naše výsledky ukazují naprosto nové způsoby, jak kofein účinkuje. Příznivě ovlivňuje srdeční svalovinu, takže ho lze využít jako potencionální terapeutickou strategii i doplňkový stravovací faktor ke zlepšení celkového zdravotního stavu,“ nešetří chválou německá lékařka a výzkumná pracovnice Judith Haendeler, která je spoluautorkou oné studie. No tak to vidíte, ten čtvrtý šálek kávy, což je obecně doporučované množství, si dnes klidně dejte – s dobrým pocitem, že se tak možná vyhnete infarktu. Uvidíme, jak dlouho bude takové tvrzení platit…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat