Prostreno.cz

Mrkvová šťáva pomáhá nejen k mladistvému vzhledu

Nápoj, který obstál ve zkoušce času, je prověřený léty a zkušenostmi? Mrkvová šťáva! Výborný a zdravý recept na krásu i zdraví. Co má společného s pletí nebo hubnutím? Za tyhle účinky budete mrkvovou šťávu milovat!

Mrkev je u nás velmi rozšířená a oblíbená. To, že je dobrá na oči, se ví. Je totiž bohatá na beta-karoten, ze kterého v lidském těle vzniká vitamin A, který vyživuje sítnici. Ovšem pozor, šťáva z mrkve je ještě hodnotnější než mrkev samotná. Z jakých důvodů?

Posiluje obranyschopnost

Beta-karoten v mrkvové šťávě nepůsobí blahodárně jen na zrak. On zároveň podporuje imunitní systém tím, že pomáhá tělu bránit se před ošklivými viry a snižuje tak riziko zánětu.

Pečuje o pokožku

Návštěvy kosmetických salonů jsou sice prospěšné, ale i výživa organismu dělá svoje. Co se stane, když mrkev pojmete za svoji kamarádku? Antioxidanty v ní obsažené chrání pokožku před volnými radikály, které poškozují kožní buňky. Céčko také hraje důležitou roli v přirozené produkci kolagenu v pokožce. Ten zase udržuje pleť mladou, pevnou a pružnou. A pokud trpíte na ekzémy či psoriázu, mrkev konzumujte se železnou pravidelností. Zklidňuje totiž podráždění pokožky.

Stará se o blaho srdce

A zase ty antioxidanty! Kromě toho, že podporují krásu, jsou prospěšné i pro kardiovaskulární systém. Vědci potvrzují, že zlepšují průtok krve.

Podporuje metabolismus

Mrkvová šťáva je extrémně bohatá na vitaminy skupiny B, které rozhodují o metabolických aktivitách organismu, ale i funkci mozku a nervů. Mrkvová šťáva prokazatelně zvyšuje vylučování žluči a metabolismus, tedy rychlost, jakou tělo přeměňuje energii na jídlo. (Mimochodem, žluč je tekutina, která štěpí tuk.)

Zlepšuje trávení

Vláknina napomáhá pohybu střev při trávení a zabraňuje vzniku zácpy. 100 g mrkvové šťávy obsahuje přibližně 0,8 g vlákniny, což odpovídá 3 % doporučené denní dávky. I proto výživoví poradci doporučují denně vypít jednu sklenici! Proč ne víc? Příliš mnoho beta-karotenu může změnit barvu vaší pokožky. Pokud se beta-karotenem předávkujete, budete vypadat jako samotná mrkev.

Dohlíží na zdravý vývoj plodu

Pití mrkvové šťávy je prospěšné během těhotenství a po něm. Tenhle nápoj je plný vápníku, folátu, draslíku, hořčíku a samozřejmě vitaminu A. Vápník se podílí na vývoji silných kostí a chrupavek, zatímco folát zabraňuje vrozeným vadám. A antioxidanty chrání nastávající matku před volnými radikály a posilují její imunitu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat