Prostreno.cz

Nasbírejte si přesličku pro podporu svého zdraví

Rádi byste konečně skoncovali s kouřením? Přeslička dokáže odvykání hodně usnadnit. Stejně jako hubnutí! Ale pozor, vyléčí také vyrážky, záněty močových cest i nervové bolesti.

Přesličku rolní mnozí považují za neužitečný plevel, který se v přírodě jen zbytečně a divoce „roztahuje“. Ale zdání klame, přátelé. Patří k nejstarším rostlinám planety, což ovšem není to nejzajímavější. Kde přesně na ni narazíte? A co má společného s kouřením?

Dostupná pilulka, kterou si utrhnete

Přeslička, lidově známá též jako chvost, plivačka, stolička, kartáč, štětka nebo skřib, se vyskytuje v celé Evropě. Potkáte ji třeba na svazích, železničních náspech a polích. Najdete ji také podél cest, v lesích i na jejich okrajích. Právě teď máte jednu z posledních příležitostí ke sběru, neboť sklizeň přesličkové natě probíhá pouze do září. V jakých situacích je skutečně požehnaným pomocníkem?

Stop bolesti i zánětům

Někteří lidoví léčitelé vnímají tuto bylinu jako prostředek, který by mohl kuřákům pomoci při odvykání. Je to proto, že obsahuje nepatrné množství nikotinu. Ovšem i pro ty, kteří netíhnou k tabákovým výrobkům, se tu najdou pozitiva. Uvedená rostlina totiž působí jako diuretikum, čímž nachází uplatnění při zánětech močových cest nebo výskytu ledvinových kamenů. Čaj z tohoto medikamentu je rovněž doporučován při únavě, psychickém vyčerpání, nervových bolestech, revmatoidní artritidě či jaterních poruchách. A co dál?

Snadnější dieta i vyvážené hormony

Přeslička, kterou kdysi lidé využívali k drhnutí hrnců, leštění cínů či kartáčování dřeva, zároveň čistí cévní soustavu od nahromaděných usazenin, vyvažuje hladinu hormonů a zpravidelňuje menstruační cyklus. Příznivý vliv má také na tvorbu červených krvinek, přičemž podporuje metabolické funkce a zabraňuje ukládání tuků. Při zevním použití, třeba formou koupelí nebo obkladů, urychluje hojení ran a vředů, léčí vyrážky a zastavuje nadměrné padání vlasů.

Velkou zajímavostí je pak to, že přeslička má schopnost akumulovat zlato rozpuštěné ve vodě. Udává se, že v jedné tuně čerstvých lodyh je obsaženo až 113 gramů tohoto cenného kovu. To jen kdybyste se při tom sběru trochu více rozvášnili…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat