Prostreno.cz

Historie léčivých bylinek sahá až do starověku

Používáte česnek, jalovec nebo koriandr? Můžete to brát tak, že se vlastně vracíte v čase, protože stejně to dělaly i staré egyptské kultury. Jakou cenu pro ně tyto přírodní dary měly?

Co všechno víme o historii bylinek? Sahá vlastně tak daleko, kam až oči dějepisců dohlédnou. Z mnohých archivních zápisků totiž vyplývá, že léčivé rostliny se hojně využívaly již ve starověkém Egyptě, což je nejstarší udávaný stát na světě. A které konkrétní byly v tomto období nejvyhledávanější?

Česnek 

Je známo, že Egypťané konzumovali česnek za účelem podpory plodnosti a zlepšení vytrvalosti. Ovšem s klidným svědomím ho podávali i lidem s onemocněním plic. Nebo těm, kteří se potýkali s bolestmi zubů nebo kloubů. Aromatický medikament měl také pověst prostředku, jež ulevuje od škrábání v krku. A na tom se dodnes nic nezměnilo, neboť na tyto účinky poukazují i vědci, kteří mu zasvětlili mnoho studií.

Aloe vera

Pro někoho je aloe vera pouze zajímavou květinovou dekorací. Jenže už pro národy, jež uctívaly faraona a další božstvo, měla z medicínského hlediska vysokou cenu. Ranhojiči s ní kurýrovali vyrážky, spáleniny i kožní poranění, stejně jako žaludeční poruchy, pálení žáhy a dentální nepříjemnosti.

Jalovec

Dalším oblíbeným prostředkem Egypťanů byl jalovec. Tenhle společník byl, je a vždycky bude skvělým dezinfekčním činidlem, jež navíc ulevuje při nemocech močových cest. Zároveň pomáhá na kašel, srdeční slabost a otoky. Záchranné lano podává i v případě průjmu, slabé imunity a bolestí kloubů. Tohle všechno se tehdy vědělo!

Koriandr

V lékárničkách a kuchyních starověkých kultur měl čestné místo i koriandr. Ten byl nejen populárním ochucovadlem, ale i spolehlivým léčivem na břišní křeče, nechutenství, nadýmání a hubení střevních parazitů. Věřilo se, že také uklidňuje nervy, zoceluje organismus a navozuje kvalitnější spánek, přičemž působí jako afrodiziakum.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat