Prostreno.cz

Med není lékem pouze při nachlazení

Léčit kocovinu, zlatého stafylokoka nebo třeba zapomnětlivost obyčejným medem? A proč vlastně ne? Podle všeho je to zaručená první pomoc, která funguje za všech okolností!

Podzim je tu a sháňka po medu nabírá na intenzitě. Koneckonců, kdo by se tomu divil, vždyť si ho při nachlazení a kašli do čaje přidává kdekdo! Jenže vážně se tohle přírodní sladidlo hodí jen v období viróz a chřipek? Tak to ani omylem! Co všechno o něm (ne)víte?

Záchrana při kocovině

S kocovinou má alespoň jednu zkušenost drtivá většina lidí. A není třeba zmiňovat, že nejde o nic příjemného. Dehydrovaný organismus má plné ruce práce s odstraňováním škodlivých látek, což je samo o sobě předzvěst perných chvilek. Když se k tomu přidá ještě nevolnost, pálení žáhy a bolest hlavy, člověk by se nejradši „neviděl“. Co s tím má ale společného med? Jeho obsažená fruktóza urychlí oxidační odbourávání alkoholu v játrech, a to slibuje svižnější rekonvalescenci. Včelí produkt je pak sám o sobě zdrojem rychlé energie pro unavené svaly.

Doping pro lepší paměť

Jste zapomětliví a bez ručně psaných poznámek nebo křiklavě barevných lístečků se jen stěží obejdete? Med vám tenhle problém pomůže vyřešit, protože díky podílu antioxidantů zlepšuje jak krátkodobou, tak i dlouhodobou paměť. Prokázal to jistý americký výzkum, během něhož byl jedné skupině dobrovolníků podáván včelí produkt, zatímco druhá podstoupila hormonální terapii. Výsledky u první jmenované kategorie osob byly doslova pozoruhodné.

Bakterie, bojte se!

Není pochyb o tom, že med dokáže ničit bakterie. Ale jaké přesně? Četné studie prokázaly, že je účinný například proti salmonele i bakterii Escherichia coli či Helicobacter pylori. Ovšem s klidem obstojí i v boji proti zlatému stafylokoku, na něhož jsou mnohdy krátká i farmaceutická antibiotika. Podle odborníků je to tím, že většina včel do něj při opylování ukládá peroxid vodíku, který má silné oxidační i redukční vlastnosti. Udělejte si tedy pořádnou zásobu, a to nejen na podzim. Tenhle medikament se nikdy neztratí!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat